En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om vin

PEKANUS

2012-03-11 20:23 - PEKANUS
Det Vet Jag Om Bacillen

Också Fick jag Veta Du Måste Plantera 2 Äppleträd i Ganska Närhet Vid Varandra för Att De Ska Bli Pollinerade och Bära Frukt. EFTER PÅSKEN SOM PÅ ENGELSKA KALLAS EASTER. SÅ BERÄKNAS FÖRSTA KONTAKTEN UPPKOMMA SÖNDAG 15.e Into PORTLAND OREGON OHIO TEXAS RANCH. SÅ NU I VÅR OCH SENARE LYSER ALLT KONSTIGARE PÅ HIMLEN. OCH SÅ VÄNLIGT DET BARA KAN FÖR BARNEN KVINNOR OCH MAN. Ps. Tryck Visa Hela För och Läsa Allt jag Skrivit ....Om en köper Färdigmat som KöttBullar och Kladdmos Nåra Gånger. Så Tar Butiken Bort Färdigstekta KöttBullar och Eller Slutar Att Beställa Hem Flera. Om Alla Gör Så som Tack för Sänkt Restaurangmoms. Blir Det Snart Bara Färdigmat Kvar som Sågel och Varmrätter. Då Blir Det Svårare för Fattiga Att Ha Råd med Lagade Varmrätter. Eftersom Skillnad i Pris På Färdigmat och KöttBullar är Nästan 20kr per Paket. Indirekt Så Minskar Lönsamheten För Fabriker som Lever På Att Sälja StekBullar osv. Samma Gäller också Ägg i 6pack Visavi Lösvikt . Så Det är Svårare att Handla Smart Nu Mera. Fast När Ufon Landar eller Hovrar Då Ramlar Pengarna Tillbaka Åt den Som Inga Har. GLAD PÅSK Nästa Gång Skriver jag Om GRAVITATION.........Puss. Om De Svältande i Afrika Får Några Mangofrön Att Sätta i Jorden. Så Kan De Skörda Vitamin och Proteinrika Frukter Ett År Efter Sådd. Kanske Gravitationslagen Är Lägre Där än i Sverige . Men om Vi Får Tillskänkt en Lägre Gravitation. Så Får Du Liksom Jag Fick för Nåra År Sedan. 1600 Äpplen och 300 Kasserade Vid Stammen.På Bara Ett Enda 100årigt Träd. Sen Har Det Aldrig Hänt Igen. Blev 3-5Lådor Att Skänka och Äta Upp Av.....Doftande Blomblad Som Vissnat Går Bra Att Mulla i Vatten.ETT FRÖ SOM DU SÄTTER I EN RÄTT JORDMÅN AV KAFFESUMP OCH TOFFELDJUR I VATTEN. Men Vattnet Bör Ställas i Rumstemperatur eller Högre Grader Celcius.Sen Bildas Fusionen Om ett Par Dagar. I Mikroskop Kan Du Se Hur Toffeldjuren Delar Sig och Förökar Sig Själv. Ta Bort Översta Objektsglaset och Du kan Se Hur De Dör- och Blir Helt Osynliga och Väck. KANSKE FLYTTAS GRAVITATIONSLAGEN OCH PLANTAN VÄXER SNABBT. HÄLL VATTEN ÖVER LITE VISSNAT GRÄS Å LÖV. LÅT STÅ 2 DAGAR OCH DU HAR MULLSTART..... D e t Stora Skeppet Som Kan Bli Synligt i Sverige Är Som en Jättestor Lång Bumerang och en Väldigt Stor Farkost. Så Ladda Batterierna Till HemVideoKameran. Jo .JAG VET INTE OM MYKOPLASMA ÄR VERKTYG FÖR ONDSKA ELLER GODHET. EFTERSOM DEN INTE HAR EGEN FRAMDRIVNINGSKROPP. ANTINGEN SKAPAR DEN BÄTTRAD IMMUNITET MOT INFEKTION ELLER SÅ BLIR DEN AGGRESIV VID STRESS ORO OCH ELLER RÄDSLA. B-Vitaminer Av Flera Sorter Är Viktiga För Då Nyser Du Istället För Att Bli Snuvig. Ett Bra Tecken På att Influensan Inte Bryter Ut. Då Har Inte Ens Egna Bakterier Öppnat Cellväggen och Släppt in Virus eller Pollen Osv. Så Ät Grönsaker eller Majs med B-Vitaminer. Om Bakterier Har Muterat Så att De Blir Aggresiva i Varma Rum. Så kan Du Börja Andas Frisk Sval Luft. Även Om Det Svartnat Framför Ögonen. Men Det är Också ett Möjligt Tecken Eller Bevis På Att Även De Som Inte Har MigränBesvär Kommer Att Få Nytt DNA Utskiftat Som är Bättre än Det Som Vi Fått med SvinInfluensa Osv. Allt Eftersom Det Stora Eller Lilla Rymskeppet Landat I Sverige Ska Kanske jag Berätta Sanningen om Ascension. Nu i Sommar Kommer Ni Alla Att Se Små och Stora Skepp på Himlen och i Rymden Segla Omkring och Hovra Kanske Nära Dig. Det är Våra Ancestors Och Nu Återvänder de Till Jorden . Vänligare Än Vi Kan Ana. Tills Dess. Om Du Får Migrän. Prova Att Skifta Miljö. Från Varmt mot Svalt eller Kallt Tvärsemot Hur Det Var När Migrän Startade. Prova och Du Får Se. GOD HELG från Spaceman Bättre med Lite Skit Under Naglarna och Annat Än Andra Som Pratar Illa om Dig och Förtalar Dig Så Ryktena Sprids Till en Ond Person. Men Preventiva Alltså Stoppande Åtgärder Omöjliggör Felaktigt Skitprat Om Andra Personer Att Bli Mobbad eller Skadad Utav. Eftersom Kanske Allas Hela DNA-Spiral Görs om Emedan Vi Sover och Drömmer. Så Kommer Satan av Sig. Därför Tvättade Inte Jesus Händerna. Han Sade Också att Himmelriket Kommer Inuti Dig Själv i Din Egen Omgjorda Själ.FanTrot. När Bakterien Mycoplasma Seglar Omkring i Luften Så Får Vi Hoppas Att Den Inte är i Nanostorlek. För Då Jävlar Kommer Den In Genom Fönsterspringorna Eller Nåt Annat. Men Då Ska Du Dricka Mycket Blandsaft. Innehåller KaliumSorbat och Motverkar Varbakterier och Svampinfektion. Den Innehåller Också NatriumBensoat. Sånt som Våra Mammor Brukade Tillföra Egentillverkad Saft för Att Den Inte Skulle Jäsa. Alltså en JästStoppare som Till Exempel Vid Jesus Vinframställning Där Han Gjorde Tvärtemot . Så Att Han Accelererade Bakterier till Att Bilda Vin. Om Du Såtter Fruktkött Socker och Vanlig Jäst På ett Ellement. Så Måste Du Öppna Flaskans Kork Flera Gånger i Timmen. Annars Blir Det Bara Kolsyra . Alltså Läsk. Eftersom Vissa Jästbakterier Utvecklas i Syrefri Miljö och Vissa Utvecklas i Frisk Luft. Antingen Förökar De sig eller Blir Aggresiva osv. Processen Kallas Anaerobisk Kontra Aerobisk. An Betyder Utan Syre och Aero Syresatt. Men Då Tvättade Inte Jesus Händerna. Om Du Orenar Dig om Morgonen Så Är Du Ren På Kvällen. Om en Tvättar Händerna för Ofta Så Kan Du Irritera Bakterierna Som Då Blir Aggresiva. Så Bli Vän med Dina Egna Bakterier För Du Har Ändå cirka 2 Kg.Helt Utan Dem Så Kan inte Magen Smälta Maten osv. Jag Provade Att Vistas i Kyligt Rum Emedans jag Hade Sinuit. Alltså Bihåleinfektion. Då Värkte Det Etter Värre i Näshålan Den Vänstra Eller Kanske Den Högra. Det Går Inte Heller Att Värma Ansiktet För Mycket För Då mår Du Illa. Men Vid 22-25 graders Värme Så Torkar Du Ut Dem och Förkortar Infektioner och Influena. Detta Visste Jesus och Vågade Strunta i Att Tvaga Sina Händer Före Måltiderna. Det Står i Bibeln och Han Citerade. JAG SKA BARA KOLLA OM NI LÄSER MINA NOVELLER . OCH SÅ FÅR NI VETA MERA OM MIKROBER OCH MINA EXPERIMENT. ÄVEN FRÅN RYMDEN....2012

(1 kommentar, 2013-03-19 16:55)

Nästa inlägg
LindaLustlig

2009-04-29 20:37 - LindaLustlig
Älskade hatade vår

Ja, jag riktigt älskar våren. Fast ännu mera älskar jag sommaren. Men den svenska sommaren är så kort, man går och ser fram emot den hela vintern - som är vääääldigt lång. Och när våren kommer så vet man att snart är väntan slut och den är äntligen här - sommaren! Då kan man gå ut och handla/promenera/cykla utan att behöva sätta på sig jacka och utan att frysa. Man kan sitta ute och läsa böcker och bli solbränd. Man kan åka och bada och dricka rödvin och grilla, och dricka en massa annat på stans uteserveringar.

Men helt ärligt - hur många sommardagar är det egentligen som är så där superfina, som man kan lata sig i solen och samla värme inför vintern? I ärlighetens namn inte så där jättemånga! Innan man ens hinner plocka fram campinggrillen eller badkläderna så börjar den ta slut, och i Augusti står man där och undrar vart värmen tog vägen. Så därför kan jag inte låta bli att hata våren lite också, på en gång när jag ändå håller på. För när våren kommer så är snart sommaren slut - och det kommer en ny vinter och en ny längtan efter sommaren. Och så håller det på, år efter år.

I år ska jag ta vara på de fina sommardagarna och verkligen njuta av dem - på egen hand och tillsammans med nära och kära. Det är en del av mitt nyårslöfte!

Glöm inte bort att njuta ni också!

(3 kommentarer, senast 2009-05-03 20:01)

Nästa inlägg
fakespear

2009-03-19 22:15 - fakespear
Vin för sista gången

Ikväll var det sista gången i vinkursen. Den här gången var det Italienska viner som skulle provas och det var 5 olika viner. 4 röda viner och ett "Vino santo", efterrättsvinet som gud gör.

Alla de italienska rödvinerna var ganska lika varandra om man jämför med skillanderna förr gångerna. Lite körsbär, relativt mycket syra, lite fruktiga, passar till pasta och pizza. De andra länderna har helt klart haft bredare register, men det kan berott på valet av vinerna.

Lite saker som jag nämndes som är bra att lägga på minnet.
Vitt vin - Förvara i kylskåpet natten innan, ta fram 30-45 minuter innan servering
Rött vin - Förvara i rumstemperatur, kör 30-45 minuter i kylskåpet innan servering/öppnande.
Kork - 5-8% av alla korkviner är korkdefekta
Skruvkork - Är att föredra, ingen korkdefekt ger billigare vin. I priset för korkvin ingår ju korkdefekten.

Det är varmt i Italien, det gör att druvorna ofta mognar ganska fort. Sådant gör att aromerna sällan blir speciellt djupa. Kör på Italienska viner om du är en nybörjare. Piemonte sägs vara bäst i Italien, kallodlade druvor på sydsluttningar nära Alperna. Amarone della Valpolicella, speciella viner från Valpolicella. Druvorna torkas innan jäsning. Resterna av pressningen blir Ripassovin.

IGT -viner eller Lantvin har många dyra viner. Kolla på lite sådana.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

2009-03-14 11:06 - fakespear
Mer vinprovning

Som jag nämnde förra veckan så började jag en vinkurs.

I torsdags var nästa steg och denna gång var det spanska viner. Vi provade 3 spanska och ett portugiskisk faktiskt. Det ena spanska vinet var oxå en vit torr Jerez (Sherry), så det var inte bara röda viner den här gången. Fast du man ofta dricker Jerez till Tapas och det är det som är riktigt typiskt med spansk mat och dryck så kändes det ändå bra.

Lite småsaker jag lade på minnet som jag gärna vill komma ihåg. Om du äter ostbricka, ha vitt vin ifall ostarna är vita ostar, såsom Camembert eller getostar. Drick rött vin ifall du har lagrade ostar eller mögelostar.

Några vänner/ovänner till vin. Dock skall säga att det fungerar med de flesta ovänner, men det är svårare att hitta rätt vin. Vänner är sådant som funkar till de flesta viner.
Vänner - Svamp, Lök (värmebehandlad), Lagrad hårdost, Paprika/pepparfrukt (ej grön), vin i maten, svartvinbärsgelé.
Ovänner - Kraftig syra (typ lingon, inlagd sill), Gröna beska grönsaker (sallader - men tillsättnig av citron/olja gör det bättre), Vindruvor, Tomater, Ägg, Intensiva kryddor, Bitter choklad, Beska saker.

Sedan pratade vi om vinprovningstermer litegranna, såsom Utssenden, Dofter, Smaker.
Utseende - Klarhet, Djup, Färgnyans
Doft - Renhet, Intensitet, Doftgrupp/karaktär, Mognadsgrad
Smak - Torr vs Söt, Fyllighet, Syra, Kraktär, Alkohol, Strävhet, Längd.

Slutligen kommer jag ihåg att Amerikanska ekfat ofta ger vaniljsmak/doft åt vinet.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

2009-03-07 16:37 - fakespear
Vinkurs

I torsdags på började jag och en kompis att gå en vinkurs på tre tillfällen. Vi skall lära oss lite om röda viner från Frankrike, Spanien och Italien. Den första kvällen ägnades åt Frankrike.

Vi fick prova 4 olika viner med ganska typisk karaktär för de olika regionerna och druvorna. Vi pratade en del om smaker och dofter och provade de4 vinerna tillsammans med Citron, Socker, Salt och Aromat.

En del om druvorna surrade vi oxå, och jag tänkte skriva ned det jag kom ihåg innan jag förträngt det.

Cabernet Sauvignon - Mycket Taniner, vinbärssmak, Saknar smak i mellanregistret
Caberne Franc - Gräs
Merlot - Inte så kraftig som Cabernet Sauvignon, rundare vin.
Shiraz/Syrah - Vanlig i Australien. Ger gummidoft i Frankrike, kryddlukt i Australien.

Insåg precis då jag skulle lyssna på en låt på Spotify att denna låt spelades det nån helt annan. Undra om det är en lokal bugg eller om det ligger i servern:

"You see her, you can't touch her
You hear her, you can't hold her
You want her, you can't have her
You want to, but she won't let you
You see her, you can't touch her
You hear her, you can't hold her
You want her, you can't have her
You want to, but she won't let you

She's not so special so look what you've done, boy
She's not so special so look what you've done, boy
She's not so special so look what you've done

Now you wish she'd never come back here again
Oh, never come back here again

You see her, you can't touch her
You hear her, you can't hold her
You want her, you can't have her
You want to, but she won't let you

You see her, you can't touch her
You hear her, you can't hold her
You want her, you can't have her
You want to, but she won't let you

She's not so special so look what you've done, boy
She's not so special so look what you've done, boy
She's not so special so look what you've done

Now I'm nailed above you
Gushing from my side
It's with your sins that you have killed me
Thinking of your sins I die
Thinking how you'd let them touch you
How you'd never realise
That I'm ripped and hang forsaken
Knowing never will I rise
Again

You still see her
Oh, you hear her
You want her
Oh, you want to
You see her
You hear her
You want her
You still want to "

(1 kommentar, 2009-03-07 19:13)

Nästa inlägg
Stric

2009-03-05 17:40 - Stric
Rödvinsprovning...

Jag och några kompisar bestämde oss för att ha en vinprovning med "relativt billiga rödviner". Köpte även lite ost och kex till för att kunna njuta bättre.. (mona tyckte mer om ostarna än vinerna ;)

Vi poängsatte till viss del efter prisvärdhet, men smakade det illa så fick den inte bra betyg även om det var billigt. För att lättare komma ihåg vilken flaska man ska köpa nästa gång så tilldelades "utmärkande drag" så man kan hitta den lättare.

I slutändan blev betygen nån av "Köp inte", "Kanske" alternativt "Köp". Kommentarerna var sånt som folk spontant sa i samband med smakandet.

La Chasse, 56kr
Utmärkande drag på flaskan: Bild på älg.
* Vinsmak
* Saft
* Fruktig
* Lättdrucken
* Körsbär/blåbär enligt systembolaget.se
* Brieostvin
Betyg: Köp

Torredipisa, 54kr
Utmärkande drag på flaskan: Lutande tornet i Pisa
* Smaklöst
* Blåbärssaft utan blåbär
Betyg: Köp inte

Red Truck, 99kr
Utmärkande drag på flaskan: Röd bil på etiketten
* Luktar varmt
* Fyllig eftersmak
* Lättdrucken
* Obeskt
* Mjuk
Betyg: Mest "Köp", nån "kanske"

Allegro Primitivo, 69kr
Utmärkande drag på flaskan: Ser ut som en termos
* Termosmugg medföljer, samt skruvkork => praktiskt vid picknick
* Strävt
* Sämst
* Krävs pokeransikte för att dricka
* Smakar som C++
Betyg: Köp inte

Conde di Luna, 55kr
Utmärkande drag på flaskan: Fiskenät över flaskan
* Smakar torrt
* Uew
* Typiskt kycklingvin, mjäkigt
Betyg: Lika många "Köp inte", "kanske" och "Köp"

Down Under, 59kr
Utmärkande drag på flaskan: Svart med "Down Under" tydligt skrivet
* Luktar lite ammoniumklorid
* Lite blaskigt, men gott
* Blaskigt, men med rejäl smak
* Sommarkvällsvin
* Passar till dront
Betyg: Köp

Salice Salentino, 65kr
Utmärkande drag på flaskan: Inte mycket, det måste dock vara Riserva-varianten, den andra smakar mindre bra.
* Inte helt äckligt
* Lättdrucken
* Läskande
* Smakar tegelrött
* Kvällens höjdpunkt
* Sött
* Bra
Betyg: Köp!

Mozaika, 48kr
Utmärkande drag på flaskan: Billigast
* Svag men god smak
* Prisvärd
* Billigaste dejtvinet du kan hitta (men avslöja inte vad det kostar för partnern)
* Luktar vin
* Stjärna i kanten
Betyg: Köp

Vi körde även en mindre "kontrollomgång" efteråt för att se om betygen hade påverkats markant av alkoholintag, men de dåliga var fortfarande dåliga och de bra var fortfarande bra även andra varvet.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

Enligt uppgifter i norske VG, så skall en halvliter öl innehålla nästan lika så mycket kalorier som en korv med lompe (mjukt tunnbröd av råg och potatis), senap och ketchup som innehåller 250 kalorier medan ölen innehåller ca 200. Anledningen till denna besynnerliga artikel är, enligt det upplysta, att brittiska tjejer dricker för mycket öl, och att man nu ser över möjligheten att faromärka öl just utifrån att man riskerar fetma om man häller i sig för mycket av de gyllene dropparna. Samtidigt som man alltså utvärderar möjligheten för riskmärkning av öl, så framhåller man att norrmän dricker minst i Europa, troligen då till följd av sträng norsk alkoholpolitik, svår åtkomlighet och höga skatter som ger höga priser på alkohol. Men hur pass sant är detta? För några år sedan utpekades Strömstad och Charlottenberg till Sverige fyllehuvudstäder innan man kom underfund med att detta var de ställen där hordar av norrmän kom för att tanka alkohol. Samtidigt reser norrmännen rätt mycket, så att framhålla att de skulle vara så dygdiga och lyda mörkermännen från Vestlandet tror jag är att gå snäppet för långt. Men vi värmlänningar är tacksamma för de hutlösa norska bestämmelserna för alkohol, för de skapar åtskilliga jobb hos oss, och skapar ekonomiska möjligheter på ställen där man annars inte haft mer än en bensinmack och ett Konsum.

Men detta med riskmärkning är enligt min uppfattning både löjligt, och ett hån mot gemene man. Jag menar: Aldrig har vi varit mer och bättre utbildade än nu. Samtidigt skall man alltså använda sig av metoder som var utdaterade för 50 år sedan? Dessutom: Öl är väl inte ohälsosamt i moderata mängder? Det är inte länge sedan forskara kom fram till att korn var det spannmål vi borde använda mer utav – och korn är huvudingrediensen i öl. Givetvis är all överkonsumtion av ondo – vilket många lärde på det hårda sättet efter allt snack om sunda och osunda fetter. Många trodde på experterna att det var riskfritt att äta stora mängder fet fisk och vegetabiliska fetter, men som en forskare sade: ”Allt fett är energi, så du lägger på dig av även de goda fetterna. Måttliga intag är nyckeln.” Under de senaste 30 – 35 åren så har det kommit varningar, förmaningar, förordningar och varningstexter på löpande bandet, för att sedan slås ihjäl av att nya rön visar att det man trodde var farligt, inte är så farligt ändå. Vi får inte glömma att forskare är människor, och att de inte gärna biter den hand som föder dem. Tjatar någon om att öl gör dig fet, bör du fråga dig: vem tjänar på att jag ändrar mina vanor? Och vin? Nu har vi de senaste 15 – 20 åren hört att vin skall vara så bra – i synnerhet det röda – eftersom det innehåller antioxidanter och annat som gynnar hälsan. Nu sägs det alltså att även vin kan vara en källa till fetma. Det är klart att alkohol i sig blir till fett när den omvandlas i kroppen, men att vin, som ju inte är någon vardagsdryck på våra kanter, skulle befrämja fetma tycker jag låter som svada.

En sak som bevisligen skapar fetma är depression. Allt fler människor lider under depression, och det är ofta ett samband mellan depression och alkoholkonsumtion. Därmed kan det synas som om det är de alkoholhaltiga dryckerna som är boven i dramat, medan depression kan vara den reala orsaken till eländet. Det är givetvis aldrig bra att dricka för mycket alkohol, men rätt skall vara rätt. Vi har skapat förtryckarsamhällen där människorna inte har en enda plats att gömma sig undan överheten och bara vara. Över allt och till alla tider så krossas man under lagar och bestämmelser som skall vara bra för något – problemet är bara att ingen minns vad. Märk väl: När samhället var mindre närvarande överallt, och folk enbart behövde betala sina skatter och inte trycktes ner i stövlarna, så var den stora majoriteten av folket tunna. Man åt fett, man drack sprit – men blev inte fet. Man hade frihet att vara sig själv. Dagens människor trivs inte särskild bra därför att de för det första har omedelbar rapportering från världens alla tragedier och olyckor, samt ett ostoppligt flöde av information och disinformation om vikt, hälsa, miljö, klimat, energi, ekonomi och mycket annat där det ena postulatet slås ihjäl av det andra. Åt ena sidan förväntas dagens människa att vara upplyst och bete sig såsom andra tycker hon skall bete sig (vad hon själv tycker räknas inte), medan åt andra sidan ifrågasätts hon hela tiden och lämnas med en känsla av att inte duga eller platsa. Sådant skapar ohälsa. Jag tror att med färre varningstexter, större tolerans för personliga avvikelser och betydligt större personlig frihet att sköta sig själv, skulle folk bli friskare, slankare och må mycket bättre. Världen behöver definitivt inte fler skyltar, etiketter och varningar.

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=554793
http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=192887
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_197373.svd

(1 kommentar, 2008-11-29 11:08)

Nästa inlägg
pontus

2008-11-17 15:48 - pontus
Budgetviner

  • El Cortejo Sauvignon Blanc 6012 60kr
  • Verdicchio Garifoli 2409 59kr
  • Maglet Cab. S./Cab Franc 2694 56kr
  • Montepulciano d'Abruzzo Bianchi 7126 61kr

Tack Bengan!

(2 kommentarer, senast 2009-01-16 20:28)

Nästa inlägg