En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om mat

Bergatorparen

... och lyssna på Alex Jones - oavsett vad du tycker om honom. Det han säger här stämmer verkligen och mörkas ner i svenska medier som i stället kör den politiskt korrekta linjen. Vakna!


(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

Man talar om en global epidemi av fetma som, om vi tar utgångspunkt i USA, har tagit tregången de senaste 20 åren. Många pekar på skräpmaten, och det har blivit en sorts vedertagen ”sanning” att vore det inte för skräpmaten, skulle vi alla vara tunna som blyertspennor, men hur sant är det – egentligen? Vad vi vet är att transfetterna har förmågan att ändra människokroppen, så att den blir mer utsatt för cancer, hjärta och kärlsjukdomar, diabetes och just det: Fetma. Även om användningen av transfetter har minskads i matindustrin, så gör vår ekorrhjulstillvaro att vi konsumerar allt mer mat som innehåller transfetter. Bara lägg märke till vad som finns för alla som blir hungriga medan de är i farten, och behöver snabb avhjälp för det. Många av snabba snacks innehåller transfetter för att få den erforderliga konsistens som gör de snabba att producera och enkla att paketera. Transfetter ger också lång hållbarhet eftersom de bryts ner långsamt. Mycket av motivering för att använda transfetter i produktionen av mat, är just att det inte härsknar lika lätt som naturligt fett. Det gör att svinnet minskar och man kan hålla lägre priser utan att få mindre profit.

Men, och här skall vi märka oss väl: Transfetterna må vara synnerligt ohälsosamma, men lika så ohälsosamt är det samhällsklimat som vuxit fram de senaste 20 – 30 åren. Tryggheten är borta, och i många stycken måste man väl kunna säga att arbetsglädje är ett begrepp som hamnat på dekis. Aldrig har så många människor diagnosticerats med depression som under de senaste 20 åren, och jag tror det beror på att det beror på att det blir allt svårare att platsa i moderna tiders arbetsliv och sociala liv. Denna depression liknar den som drabbade de tidiga människorna när det var dåliga tider och litet mat att tillgå. Då började kroppen att spara på energibärare som fett för att överleva mellan måltiden. Jag har länge haft en teori om att chockbantande och otillfredsställande livsvillkor faktiskt kan leda till fetma ty vi ”lurar” kroppen att tro att det är dåliga tider och att den således kör sparfunktionen i stället för att använda bränslet. Vi bli hängiga och slappa istället för energiska, och varje kalori som kroppen kan avse körs på lager. En annan sak: När vi omedvetet känner av osäkra/dåliga tider, börjar vi ta till oss flera kalorier med.

Som sociala varelser påverkas vi av andras beteende, omgivningarnas förväntningar och stämningen i vara samhällen. Det gör att problem som kan anknytas till vårt sociala liv, sprider sig som ringar i vatten. På den tid då folk inte plågades av fetma, hade man ett liv som var mer präglat av rutiner – och inte minst hade man en kosthållning som var baserad på naturliga matvaror. Fetthalten i maten var hög, men hjärta och kärlsjukdomar var mer sällsynta. Att den genomsnittliga leveåldern på denna tid var kortare än nu, beror i främsta hand på att vi idag kan kurera sjukdomar som förr var obotliga – samt att vi har tillgång till färsk frukt och färska grönsaker det mesta av året, medan det var si som så med det förr i världen. Allt var inte bättre förr, men allt är inte bättre nu hellre, så det vi bör utgå från är att ta det bästa från gamla dagar och gifta ihop med det bästa från nutiden. Vi vet vad som skapar problemen, men det som är problem för oss, ger klirr i kassan hos producenterna. Här borde facket komma in, tillsammans med myndigheterna – säger du? Nu är det så att dessa producenter sysselsätter hundratusentals människor både direkt och indirekt. Du har otvivelaktigt hört om 3+3+3 effekten, som innebär att 3 anställda som dig, ger 3 anställda hos dina underleverantörer som ger 3 anställda inom det offentliga. Det innebär att om vi förbjuder en sorts ingrediens som produceras av företag med sammantaget 300 anställda, och ingen alternativ produktion/affärsverksamhet kommer i dess ställe, blir 900 människor arbetslösa – och investerarna (som idag inte består av välmående judiska bankirer och affärsmän, men av offentliga myndigheter, småsparare och pensionskassor), förlorar sina investeringar. Allt detta komplicerar omställningsprocesserna i samhället. Vi sitter själv på båda sidor av bordet. Det innebär att vi måste välja – och det är inte enkelt: Om vi INTE ändrar på sakerna, så kolar vi vippen av fetma långt innan vi når pensionsåldern, och våra barn och barnbarn får dras med de samma problemen. Om vi ÄNDRAR på sakerna, får vi bättre hälsa, men skraltigare pension och onda blickar från alla som förlorat sina arbeten. Det låter så enkelt: Låt oss lagstifta om förändring, och kanske det i någon amerikansk film från 1980 talet att det kunde verka möjligt att en handfull idealister kunde nå fram och få ändrat lagstiftningen, men i verkliga livet fungerar det inte så. Idag är inte gränserna lika tydliga som de var för enbart 35 år sedan. Gränserna har suddats ut. Vi lever i ett samhälle, där kapitalismen har klarat av vad socialismen inte förmådde: Att släppa till vanligt folk på båda sidor av bordet, och på så sätt kunna undanröja oppositionen mot industrins förfarande. Samhället, industrin och enskilda medborgaren har fått sina intressen sammanflätade på ett sätt som gör att forna tiders folkrörelser inte längre har samma bett.

För att förhindra alla negativa konsekvenser man har av saker som i utgångspunkten verkade som nyttiga hjälpredor i produktionen, måste man ändå hitta alternativ som innebär att man undviker de värsta omställningskrämporna och framstå som ansvarig – kort och gott vända negativt till positivt. Vad som är säkert, är att problemet med fetman måste lösas ty det hotar hela ekonomin. I en övergångsperiod är det möjligt att kapitalisera på fetman, men i längden kommer det att leda till att allt fler förlorar arbetsförmågan, blir vårdbehövande och dör i förtid. Om tillräckligt många blir arbetsoföra, blir det även problem med att skaffa folk att vårda alla som blivit sjukligt feta och inte längre klarar sig själva. Det är en neråtgående spiral som inte är bra för någon i långa loppet. Det gäller bara att få industrin själv att hitta bra alternativ som gör att den ekonomiska balansen inte rubbas. Som vanliga människor, kan vi undvika de flesta av de fällor som fångar oss i fetmans kvävande grepp genom att laga mer av maten själv från grunden med goda råvaror. Det blir inte dyrare än mycket av det vi köper av hel- eller halvfabrikat. Det tar lite tid, men om vi ser ekonomiskt på det: Om du genom att investera 0,5 timma varje dag, kan vinna ett extra levnadsår pr. år, så är återbäringen i runda slängar 50 % - bästa erbjudandet i staden! Och: Tänk dig att denna halvtimma per dag, utsätter den tid då du inte längre har hälsan med ungefär lika mycket? Vore inte då denna tid väl investerad?

Jag nämnde även i inledningen psykologiska och psykosociala faktorer. Vi lever i en tid med allt mindre personlig frihet, ökat övervakning och osäkerhet knuten till jobb, familj, ekonomi, klimat och terrorism – bara som ett axplock. Trivsel verkar tagits av menyn. Om människorna kunde åter få uppleva trivsel och trygghet – kort sagt: Få förutsägbara livsvillkor och möjligheten att känna trygghet inför framtiden. Jag säger inte att vi skall blunda för realiteterna, men de senare år har det skedd alltför mycket som undergräver tryggheten i folks liv. De senaste 20 åren har vi haft två mycket djupa kriser. Vi hann bara nätt och jämt återhämta oss från sviterna av 1980 talets bankkris och fick några få goda år, innan krisen drabbade oss igen. Finanskrisen – fick besten heta denna gången. Poängen är inte vad styggelsen heter, eller var den kommer från. Poängen är att sådana händelser direkt anknyter till oår i människans artminne och triggar en övergång till katastrofmodus. Under hela den moderna tiden har vi konstant levd under hot, men så länge vi kunnat känna trygghet för att vi har arbete och inkomstmöjligheter – och därmed mat och husrum, så har kroppen varit nöjd och kört i normalmodus. Den rasering av Folkhemmet som ägt rum de senaste 20 åren, har triggat det som leder till en fetma - epidemi. I USA började fetman tidigare, och det är inte konstigt eftersom det som sker här, redan skedd i USA. Kombinationen av ohälsosamma livsmedel, ett depressivt samhällsklimat och oförutsägbar ekonomi är mer effektiv i fråga om att ta livet av folk än något kärnvapen.

Jag ser ett klart behov av att återskapa tryggheten, framtidstron och optimismen i samhället. För att detta skall kunna ske, måste attackerna mot gemene mans privata sfär upphöra. Vi har de senaste åren sett hur respekten för den enskilda människans privatliv, och hennes rätt till ett sådant, urholkas. Fetman är inte enbart en sjukdom i sig, den är även ett symptom på att vi lever i ett samhälle som är mycket sjukt. När allt kommer till allt, kanske samhället behöver en arg snickare för att få rättsida på sakerna och bli sig själv likt igen?

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/hardat_lista.htm
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/frihardat.htm
http://www.ehdin.com/?id=261

(1 kommentar, 2009-10-30 20:03)

Nästa inlägg

2009-06-09 10:56 - Cissela
Pinsamt!

Läste precis om min svägerska som gått till affären med sin lille son (Tobias), för att handla. Upptäcker sedan att hon glömt kortet hemma, ringer alla möjliga men ingen svarar och Tobias skriker. När hon till slut får tag på sin sambo (min lillebror) så har hon själv bilnycklarna... blev inget handlat den dagen, hon gick ut ur affären och gick hem...

Det påminner mycket om något jag själv var med om för ett litet tag sedan. Jennifer hade missat bussen hem från stället där hon rider. Jag lovade att hämta henne fast det blev sent. Tom var iväg någonstans med jobbet så även Hannah fick följa med... och Jessica men det var frivilligt. Vi hämtar Jennifer och ska köpa pizza men pizzerian stängde kl nio. Har ju lovat tjejerna utemat så vi kör en lång bit på andra hållet till Mc Donalds. Står i lång kö och äntligen får alla beställa mat och så ska jag betala men då fungerar inte mitt kort. Springer upp för att ta ut pengar på minuten så ligger på köpcentret men tjänsten ligger nere. Får hämta tjejerna som stannat kvar på Mc Donalds och lämna maten kvar. Hannah gråter hela vägen hem. :( Inte alls kul och mkt pinsamt!

När jag ändå skriver om pinsamma saker så måste jag skriva om vad som hände när vi var och handlade i våras... Hannah är ju mycket noga med vad som är rätt och fel samt att hon har låtsaskompisar som är poliser!!! Tror Kling och Klang som hon leker med mkt i sitt pippidockhus har inspirerat... Men iaf, vi är på HM och Hannah ska få välja något hon vill ha. Hon står i en evighet och väljer bland alla tottar, klämmor halsband och annat liknande som passar en liten prinsessa. Till slut så har hon äntligen bestämt sej för ett armband med prinsessor såklart och jag säger: "bra nu tar vi den" Då säger min lilla tjej: "mamma, poliserna har ju sagt att man inte får ta saker, man måste BETALA för dem". Butiksbiträdet som står intill och plockar kläder vänder direkt på huvudet och ger mej en genomträngande blick, jag vill sjunka ner genom golvet men försöker mej på något bra svar "det är klart vi ska betala, det gör vi ju alltid". Undrar om hon trodde oss.... Saken är den att jag aldrig ens snattat något som barn så tanken på mej som tjuv är verkligen absurt. :D

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
atte

2009-06-03 23:13 - atte
London: Mat

Vi var till London en vecka härom veckan. Nu sitter jag och tittar igenom bilderna och hittar bland annat en massa god mat!

Pingpong kan sina dumplings!

SAF har jag ju bloggat om förr, deras råa veganmat är fortfarande riktigt bra!

Henke tog oss till ett litet mysigt hak i Brighton, Blanch House

...fler foton när jag sorterat färdigt!

(2 kommentarer, senast 2010-08-21 12:56)

Nästa inlägg
fakespear

2009-04-25 01:52 - fakespear
Asiatisk mat i Sydney

Det finns saker med Sydney som är riktigt riktigt bra, som jag aldrig kommer att få hemma i Sverige. Vädret är en av de sakerna, men en annan sak är den asiatiska maten.

Jag har själv inte varit så mycket i Asien och ätit asiatisk mat, men den bästa asiatiska maten har jag ätit här i Sydney. Då har jag dock inte varit och ätit på några speciella ställen och det är det som är den stora skillnaden jämfört med hemma. En hederlig Thai-curry till lunch är så mycket bättre här än hemma.

Hur kan det komma sig? Kycklingen är väl inte så mycket gladare här och curryn borde det väl inte vara så stor skillnad på? Okej att grönsakerna är mycket bättre, men det borde inte vara så stor skillnad tycker jag.

Däremot Sushi är något jag förstår de är mycket bättre på här. För fisken känns närmare. Köpte en liten 10-dollars sushilåda häromkvällen och den var i klass med de bästa sushiställena i Stockholm. Dock var den såklart fult förpackad, men fisken som smält i munnen, yummy.

Nu har jag suttit och skrivit om mat, dags att gå ut och hitta lite frukost.

Förutom vädret och sushin kommer jag att sakna den här utsikten från kontoret.


(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

2009-03-26 21:03 - fakespear
Kött

Nu då det är slut på onsdagsmiddagar så har jag varit ute och ätit två köttbitar två dagar i rad. Igår på onsdagen var jag med några vänner och käkade på Paus. Idag var jag med en annan kompis och åt på Dollys Steakhouse.

Båda dagarna har jag ätit en ryggbiff med lagom med tillbehör. Köttet på Paus var ganska mediokert, och var nog egentligen medium trots att jag ville ha den medium rare. Tillbehören var ganska intetsägande och tomaterna smakade bara vatten. Dollys var bättre och det var nog mycket tack var tillbehören. Smakrik salsa och ett kött som var några strå vassare. Lite mörare och lite mer smakrikt. Dock ska väl tilläggas att Paus inte är ett staekhouse och borde kanske vara lite sämre på just det. Jag borde nog ha ätit Scampi eller nåt annat.

Det är intressant med kött och väldigt svårt med kött. Jag brukar undvika att tillaga kött då jag bjuder på mat just för att det är så svårt att laga om jag inte slaktat kossan själv. Variationen på kött i affären är så stor och man vet inte före. Vet du ett ställe i stan där du ofta hittar bra kött får du gärna säga till mig.

Just här i Stockholm så finns det några olika steakhouses som är ganska bra på kött. Det mest kända är nog Texas Long Horn. Ett annat större ställe är väl Jimmys Steakhouse och sedan finns det väl några andra oxå, typ det danska, men de tänkte jag inte nämna här. Av dessa tror jag Texas vinner i längden, har ätit två gånger på Jimmys och ena gången var det superbra, men andra gången så var den inte alls märkvärdig.

Sedan har vi ju Saddle and Sabre, som många av mina kompisar hävdar är det bästa Stockholm har att erbjuda. Fast precis som Dollys så är det ganska varierande kvalitet. En del dagar är det super, andra dagar inte fullt lika bra. Ska jag välja mellan Saddle and Sabre och Dollys så väljer jag nog Dollys.

Ska ni äta en riktigt god köttbit så finns ett ställe som jag inte glömmer. Blev rekommenderad av en kollega då vi åt en riktigt bra köttbit i Dubai på en affärsresa. Han är en av höjdarna inom koncernen och har tidigare jobbat på Reebok och rest mycket i sina dagar, dessutom har han ett väldigt vackert namn. Han sa att en av de bästa köttbitarna han fått var på Butcher Shop and Grill i Sandton, Johannesburg, Sydafrika.

Då jag var där på en affärsresa något år senare så var jag tvungen att prova. Oj så gott och vilken bra servering och ändå ett inte så speciellt ställe i en shopping-mall i Sandton. Är du där, gå dit och ät, det är värt det!

Snart bär det av till Sydney, vart hittar man bästa köttet där? Det borde finnas schysst kött där oxå eller är det BBQ på verandan som gäller?

(8 kommentarer, senast 2009-04-07 12:53)

Nästa inlägg

2009-03-22 15:16 - cpbloggen
Långlördag

Åka till några kompisar för mat kl 20, sluta sällan kl 5... Men så blev det, mkt skön å långlördagskväll. Mera sånna kvällar tack

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

Det var onsdag och onsdagsmiddag igen. Den härr första gången hade den förlagts till bortaplan. Jag var upptagen i en telefonkonfernes från 16.30 och kunde inte genomföra en vanlig onsdagsmiddag. Så den fick bli i närheten av jobbet. Jag var hemma hos en kollega som nu är mammaledig, så det var första gången som jag fick träffa hennes 3 veckor gamla dotter. Mysigt med små barn, men tre veckor är i minsta laget. Det var en trevlig middag och mycket surr om resor, ägglossning och spermier.

Maten blev enkel och kantad av stress, nämligen Spenatlasagne. Den har varit mer lyckad andra gånger, men var fullt ätbar även denna gång. Stressen kom av den där satans telefonkonferensen som drog ut på tiden. Dels var jag lite upprört på innehållet i den, sedan var jag väldigt less på att det drog ut på tiden. Att jag sedan fick skit för det gjorde inte saken muntrare så det var en stressig matlagning.

Har inte insett att jag är speciellt van att få skit av andra och tar väldigt illa upp av det, oavsett om det är privat, professionellt, konstruktivt eller bara skitsnack. Det har varit mycket sånt på sistone och det måste jag antingen göra någonting åt eller bli bättre på. Jag har en plan!

(1 kommentar, 2009-03-23 14:57)

Nästa inlägg
fakespear

2009-03-16 19:54 - fakespear
Barnvakt

I lördags ägnade jag några timmar åt att vara barnvakt åt en väns son. Den här lille parveln på 8 månader tog jag hand om i 5 timmar på dagen.

Jag hade såklart träffat honom tidigare och visste att han är världens snällaste och gladaste kille, annars hade jag nog inte tordats ställa upp. Det ska dock sägas att vara barnvakt hör inte vill vanligheterna för mig. Byta blöja vet jag aldrig om jag gjort i modern tid tidigare, nu har jag iaf gjort det tre gånger och han är fortfarande vid liv. Han överlevde dessutom den fruktansvärt äckliga spagetti&köttfärssåsen för de äldre än 6 månader.

För att få lite moraliskt stöd så hade jag bjudit hem en tjejkompis (som har en massa syskonbarn och är expert jämfört med mig). Det gjorde att jag iaf kunde gå på toa och det var lite kul att leka "mamma- pappa-barn", det var nog 25 år sedan senast.

Sedan då Anton hade dragit (läs mer om honom i hans mammas blogg) så var jag bjuden på middag hos en kompis. Då jag satte mig på tuben så insåg jag hur slut jag egentligen var då jag höll på att somna innan jag var framme. Jag är nog inte redo att vara heltidsförälder än.

Lördagen var dock en av de bästa dagar på länge. Tack för samtalet, nu vet jag ju varför allt är som det är. Tyvärr kom baksmällan på söndagen trots att lördagen var nykter.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

Sådär, då var det onsdag igen, och det innebär ju såklart onsdagsmiddag. Den här gången var speciell, jag hade nämligen inte bjudit någon utan för en knapp vecka skrev jag denna inbjudan. Alla som således brukar läsa min blogg var bjuden. Hade ingen aning om noll eller 300 skulle komma men hoppades några skulle förbarma sig.

Det slutade i en ganska överbefolkad onsdagsmiddag, men var precis så vi fick plats, så det måste ses som lagom de 9 stycken som kom. Ni 4 kvinnor och 5 män, varav 6 singlar (vad jag tror, en del brukar vara lite hemlighetsfulla med sina relationer). 3 bosatta på Södermalm och 3 i Solna. 6 av dem var också kollegor till mig och 1 kom med en present.

Tack för att ni kom, ni gör veckan uthärdlig och onsdagen minnesvärd. Jag älskar er!

Det blev mycket schlager då den enda musik som spelades var låtarna från årets Melodifestival. Det gäller ju att man laddar upp inför lördagen, som jag nu äntligen bestämt mig för vem jag ska vara hos. Det känns som jag gjorde rätt val. Ser fram emot att träffa vissa där, varav några har jag inte sett på typ ett halvår.

Maten var som jag hintade förra gången, skinkmackor. Hade lite olika skinkor och ostar samt grönsaker. Sedan var det självservering med Levainbrödet.

Det finns dock lite tråkiga nyheter att berätta om onsdagsmiddagarna och en del rykten. Fast det skall jag inte berätta en sådan glädjedag som denna.

(1 kommentar, 2009-03-11 22:07)

Nästa inlägg
fakespear

2009-03-05 22:21 - fakespear
Onsdagsmiddagsinbjudan

På onsdag blir det en annorlunda och kanske minnesvärd onsdagsmiddag. Anledningen till det är att ingen är bjuden. Den enda inbjudan som skickas ut är denna blogg. I och med detta bjuder jag mina läsare att komma på onsdagsmiddag. Det behövs ingen förhandsinformation eller
tingning, bara att komma hit. Hittar du inte så använd Google, hittar du fortfarande inte så kom inte, blir lägenheten full så blir den full.

Jag vet inte alls vad som kommer att hända. Det blir ett intressant socialt test. Kommer någon av mina 300 läsare på en vecka att tordas komma hit? Kommer någon av mina vänner som också läser denna blogg att tordas komma hit? Kommer någon att vilja komma hit efter att bara läst en blogg? Blir det en onsdagsmiddag i min ensamhet eller dyker någon upp?

Eftersom ingen är bjuden så kan jag lika gärna berätta vad jag skall bjuda på. Maten kommer från det amerikanska "lyxmagasinet" Gourmets marsnummer. På onsdag kommer jag att göra min egen tolkning av det som visades på förstasidan.

(3 kommentarer, senast 2009-03-06 14:54)

Nästa inlägg
fakespear

Då var det onsdag igen och dags för onsdagsmiddag. Den här onsdagsmiddagen kantades av flertalet återbud. Dock var det inte min gäst som lämnade återbud, utan det var gästens middagsdate. Som gäst hade jag en av mina bästa vänner och behövde således inte bry mig om vad jag lagade.

Det var två återbud innan han hittade en tredje som ville följa med. Den första blev kvarhållen av en kund i London och den andra låg hemma i sängen och frös. Så det slutade med en kollega som bor ganska nära mig.

Maten då, ja, jag behövde ju inte fundera så mycket och då jag fick ett förslag från en kollega igår så blev valet enkelt, Lövbiff med tomat- och avokadosalsa. Lövbiff vet jag är lite speciellt för min gäst. Då han var liten så fick han ofta Lövbiff på fredag- eller lördagkvällen (kommer inte ihåg vilken) och det var vad han och hans syster tyckte bäst om. Serverades det nåt annat den kvällen så var det inte alls lika uppskattat.

Just den här lövbiffen kommer nog inte gå till historien i min gästs liv. Salsan var bra, men lövbiff och ris gör jag inte igen.

Nästa onsdagsmiddag kommer att gå till historien. Då har jag tänkt på just dig. Mer info om den kommer i nästa blogg.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
LindaLustlig

2009-03-02 20:15 - LindaLustlig
Att göra Sushi

I lördags bjud vi in några vänner med barn till att göra sushi. Barn brukar ju gilla att leka med mat, baka pepparkakor och chokladbollar osv. Så vi tänkte att de kanske skulle gilla att kladda runt med riset. Så därför startade vi projekt "göra sushi". Det var extra roligt eftersom våra vänner har varit mycket i Japan och gillar japansk mat, så det räckte inte med lite rå lax utan vi fick inhandla tonfisk och jätteräkor, och våra vänner tog med sig jättestora romkorn.

Barnen var inte så intresserade av att göra sushi, men det kan vara för att de tröttnade på alla förberedelser innan själva görandet.

Då det var andra gången jag gjorde sushi började jag redan känna mig som en expert! Det är ganska lätt att göra sushi - här ska jag dela med mig av mina bästa tips!

1. Frys laxen 2 dygn innan ätandet, det hjälper till att döda lite av bakterierna som kan finnas i rå mat.

2. Riset!! Det viktigaste i bra sushi är riset! Skölj sushiriset otaliga gånger i kallt vatten, håll på i ungefär 20 minuter. Låt det sedan stå i blöt i 4-8 timmar, eller tills det svält mer än 50%.

3. Sushi-sun! En bra Sushi-su ger inte bara smak till riset utan även klibbighet. 2 dl risvinäger, 1,25 dl socker och 2,5 tsk salt. Koka upp långsamt under sporadisk omrörning tills sockret har löst sig. Ta av plattan och låt svalna lite. Denna sats Sushi-su räcker till ca. 1,5 kg färdigkokt sushiris vilket motsvarar ca 7,5 dl okokt.

4. Riset igen - man kan aldrig ha för lite sushiris. Räkna ca 1,5 kg färdigt sushiris till 4 personer. Man vill ju hålla på ett tag och göra många olika delar!!

5. Kallt vatten. Doppa händerna i kallt vatten innan du tar i riset och försöker forma klumparna eller göra rullar.

6. Wasabin. Ha bara på så mycket wasabi att du knappt ser att du haft på. I alla fall om du vill kunna känna mer smak av sushin än bara wasabin. Min erfarenhet är att wasabin är fruktansvärt stark!


Nigiri
Doppa handen i kallt vatten. Ta en lagom stor näve ris, klämm ihop riset i näven. Ta lite wasabi på fiskbiten, lägg fiskbiten på risklumpen och kläm till igen så ska fiskbiten fastna om sushi-sun har rätt kladdighet.


Maki
Ta ett stycke sjögräsblad, bred ett så tunnt lager ris du kan uppepå. Lämna några cm risfria på ena sidan. Lägg en stav lax och en stav gurka (avocado, crabstick eller vad du vill ha i) på den risiga kanten, rulla sedan ihop rullen. När du kommer till den risfria biten, lägg den mot rullen och fäst med hjälp av kallt vatten - vattnet får sjögräset att klibba ihop. Lått klibba en stund och ta sedan en riktigt vass kniv och skär försiktigt ut "limpbitar".
Min erfarenhet är att man nästan alltid har för mycket ris i Maki-rullen.

(3 kommentarer, senast 2009-03-03 07:48)

Nästa inlägg
fakespear

2009-03-01 11:45 - fakespear
Fixa och dona

Det är ganska kul att fixa och dona och förbereda små saker. Igår hade en kompis 30-års fest och jag hade erbjudit mig att hjälpa till lite då det skulle serveras småplock.

Där ingick allt från att göra röror, baka, fixa pastasallad, kycklingspett, göra minipizzor och blanda bål. Dels så gör man det för festen man ser fram emot, sedan så bondar man på ett speciellt sätt då man lagar mat tillsammans. Med i fixandet så var även en person som jag aldrig träffat tidigare, inte för att jag pratade så mycket med henne under själva matlagning, men hon var helt klart mer än en okänd människa då festen började och kanske den jag kommer att komma ihåg bäst efter den här festen.

Det var en bra fest tyckte jag, många av mina närmaste vänner var där och det var väl egentligen bara två stycken jag saknade, fast man kan ju inte få allt här i livet.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

Det var lite spännande med veckans onsdagsmiddag då jag inte visste vilka gäster som skulle komma. Jag visste ju vem jag hade bjudit, men hon var väldigt hemlighetsfull i valet av partner. Så det var lite spännande då det var dags för middag. Jag hade några misstänkta och några förhoppningar, och gissa vem hon kommer dragande med?

Planeringen för maten hade gått under "Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått". Jag lyckades ganska bra tycker jag, fick in tre av fyra under huvudrätten och den sista till efterrätten. Efterrätten lånade jag nämligen från förra onsdagsmiddagen då det fanns rester kvar i frysen.

Huvudrätten var helt ny för mig. Maten lagades utan recept och det var bara andra gången i mitt liv jag försökte mig på fylld fläskfilé. Det gamla och det blå var Blue-cheese som jag fyllde fläskfilén med. Inte alla middagar man får ge igen med gammal ost. Till det serverade jag potatisklyftor, svamp och lök (då den kända gästen aldrig får det hemma hos sin man).

En riktigt trevlig kväll och jag måste säga jag mår ganska bra just nu!

(2 kommentarer, senast 2009-02-26 08:25)

Nästa inlägg
fakespear

Det var dags för en onsdagsmiddag på hemmaplan igen. Den här gången var det lite annorlunda av två orsaker. Den första var gästen, eller födelsedagsbarnet, som fyller 30 på fredag. Första gången jag är i närheten av en födelsedagsmiddag och då födelsedagsbarnet är en av mina bästa vänner så kändes det givet att hon skulle komma denna dag. Inbjudan var oxå lite speciell, i den stod det nämligen "Ta med dig den du tycker mest om i hela världen.". Gissa vem hon kom dragandes med?

Den andra saken var att jag fick matlagningshjälp för att göra efterrätten. Hade sedan länge planerat upp en vän som är en fena i köket och gärna gör goda efterrätter för att få lite hälp. För att citera henne då jag ätit middag hos henne för några veckor sedan, "Det är ju efterrätten som är det viktigaste". Mitt kök är inte så välutrustat då de gäller efterrättsverktyg (och annat oxå) så jag har blivit hotat att nästa Tupperwareparty måste jag följa med på.

Efterrätten vi tillagade såg lite ut som en tårta i den form den var och var riktigt god. Det var en Hallonsemifreddo. Jag tyckte den var underbart god och gästerna som inte är övertförtjusta i sötsaker sa även de att det var gott.

Själva maten var också riktigt bra. Det blev onyttiga Kycklingenchiladas som jag dock körde någon minut för länge i ugnen.

På det stora hela en trevlig kväll och jag hoppas jag får bjuda henne på onsdagsmiddag igen då hon fyller 40.

(4 kommentarer, senast 2009-02-20 17:14)

Nästa inlägg
fakespear

2009-02-10 22:59 - fakespear
Brand på McDonalds

Blev inte den vanliga Småstad efter dagens innebandy. Tycker dels att maten blivit sämre och sämre, sedan är det så mycket roligare att resa hem om man får sällskap. Nog för att man sällan är ensam på tuben, men alla räknas liksom inte.

Ivf som helst så insåg jag ju att resterna jag trodde jag hade i frysen åt jag ju till lunch i söndags. Så då övertygade jag en kollega att gå förbi McDonalds på vägen hem. Då vi var där så kände jag att det luktade lite bränt men reagerade inte så mycket mer på det. Strax därefter så började det välla rök ur värmeskåpet och små eldslågor slog ut. Det blev ganska mycket rök och de stängde genast restaurangen, innan jag fått min mat, men efter att jag betalat. Min middagsdate fick dock inte beställa utan blev utan mat. Sedan fick jag ta med mig, vilket inte var planen, så det slutade med en kall och äcklig McDonaldsburgare.

Som tur är så kunde jag njuta av mig själv då jag kom hem. Min mor filmade en massa med sin Super8-kamera då jag var liten och har nu fixat över dem på DVD. Mycket smidigt. Så jag har fått en kopia av det och har nu rippat det.

Så här ser det ut om man gör Super8 -> DVD -> MPEG4 -> Screenshot

(1 kommentar, 2009-02-11 00:33)

Nästa inlägg
fakespear

De senaste veckorna har det inte kännts så roligt att laga onsdagsmiddag på sistone. Jag vet inte om det varit motivationsbrist eller andra faktorer som påverkat sakerna. Jag kanske saknar lite matlagningsinstruktioner.

Idag kände jag mig nästan lite aptisk då jag stressig lämnade jobbet och skyndade hem för att laga. Jag hade inget färdigt recept, bara ett koncept, honung, ingefära, lax och bulgur var tanken. Jag läste iofs nåt recept för inte så länge sedan om buljongkokad bulgur med oliver, så det fick bli det. Sedan strödde jag lite västerbottensost ovanpå laxen med ingefäran och honungen. Sedan gjorde jag en liten créme fraiche sås med rosmarin och ingefära. Och gud så gott det blev! Riktigt gott och jag är supernöjd.

Hoppas att detta gör att motivationen kommer tillbaka till mig. För jag behöver onsdagsmiddagarna och mina vänner som kommer på besök. Nästa onsdag väntas dock middag med Joe och veckan efter är det födelsedagsmiddag.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

2009-02-02 21:46 - fakespear
Man tager vad man haver

Idag gjorde jag det som jag egentligen tycker är roligast då jag lagar mat. Tar vad man har och blandar. Det blir sällan riktigt superbra, men inte så ofta dåligt heller.

Idag blev det lök, marinerad vitlök, renskav och sweet chili créme fraiche. Lite annorlunda, men jag blev av med en del saker i kylen och frysen. Dock ingenting jag tänker bjuda någon på. Till det kokade jag ris och drack vitt vin som stod öppnat i kylskåpet.

Helgen var strange som alltid. Fredagen roade vi oss med att spela spel på jobbet och dricka öl. Orangino är ett riktigt roligt spel om man tål lite kritik från sina vänner. Jag vet ju vissa som man inte ska spela det med, men vi sex som spelade hade det riktigt kul, även om jag vet att det var några gånger som någon kände sig lite illa till mods.

På lördagen var det 30-årsfest i Gamla stan. Var och käkade på Vapiano innan, det var riktigt schysst där. Gillade konceptet. Sedan var det en lång natt som slutade med studerandet av tveksamt videomaterial hos mig vid 5-tiden på morgonen.

Åter igen har jag dock insett en dum sak som inte gör mig speciellt mycket gladare. Dock är jag kass på att få det till det bättre, men jag inser att det är nåt jag måste leva med. Finns ju ingen annan än jag som kan göra någonting åt det.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

2009-01-28 23:17 - fakespear
Hjärnan utbränd på CD

Sådär, nu har jag varit och fått min "brain scan", samt två biobiljetter. Det var en undersökning på KI som skulle göras och jag ställde glatt upp som laboratorieråtta. Har en kompis som jobbar där och hon burkar ta död på råttorna, skära upp deras hjärna i skivor och sedan stoppa in dem i mikroskop. Så jag hoppades väl på någon liknande behandling.

Det var dock inte vad jag fick. Jag fick lägga mig i en MR-kamera och skulle klämma på fjädrar. Jag insåg dock då jag blev inskickad i själva kameran att jag lider nog lite av klasutrofobi. Så det var en övning även för mig.

Om du mot förmodan vill se hur min hjärna ser ut, här är en bild.

Det gjorde dock att det inte blev onsdagsmiddag på ett vanligt sätt. Så jag såg till att jag fick middag både på tisdag och onsdag med två vackra damer. På tisdagen så hade min normala tisdagsmiddagsdate dragit till grannlandet i väster, så jag passade på att ha en trevlig middag med hans fru istället. Då fick man vin, med hennes man brukar det bara bli cola och vatten.

Sedan ikväll så hade jag intressanta diskussioner om både underkläder och bröst. Jag som trodde alla visste vad "snopphopparkalsonger" är? Maten var bra, men hade gärna fått varit mer kryddad, men det insåg vi nog båda. Mamma har länge tjatat på att jag borde använda Aivar Relish i matlagningen, jag blev inte övertygad ikväll heller. Fast hon som bjöd mig på tisdagsmiddag borde ha det i maten oftare, för hennes man älskar det.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

Trots mycket tjat om att få laga onsdagsmiddagnyårsaftonsfesten så fick jag nej. Därför flyttades onsdagsmiddagen till tisdag igen. Då det var ovanligt många gäster förra veckan så drog jag ned på antalet och det blev nu en middag på tu man hand.

Matvalet blev ganska enkelt, då jag visste att min gäst gillade lax och jag själv ville ha pasta så det fick det bli så. Receptet som ursprungligen är från Arla, men länken jag hade var trasig. Så jag fick ta tolkningen av En katt i köket som recept. Dock tror jag det var ett bättre val, för jag litar nog mer på katter i köket än Arla, dessutom kan jag aldrig följa recept. Det blev riktigt gott, om än lite salt. Skulle nog aldrig gett mig på att salta fisken öht då den rökta laxen var tillräckligt salt.

Rökt lax kändes rätt så här i jul och nyårskretsar. Skulle jag servera nyårsmiddag imorgon så hade nog jag gjort en vamrrökt lax till förrätt på något satt. Kanske med någon Riesling att dricka. Sedan till huvudrätt så blir det inte hummer, men kanske lamm. Till det något lite ovanligt italienskt vin, 2001 var ett bra år längst ned i klacken.

Vid tolvslaget vill jag såklart ha Bollinger detta år, fast det får jag nog vara utan. Ungerska mousserande viner brukar annars vara ganska schyssta, oftast något sötare än champagne, men jag kan behöva bli lite sötare.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

Det var dags för onsdagsmiddag igen, trots att det inte ens hunnit bli onsdag. Dock så kändes det som om onsdagen är dedikerad till annan typ av mat. Sedan passade det jättebra då det även är min födelsedag och det kändes kul att stå i ett riktigt kök. För jag befinner mig hemma hos mamma så här dagen innan julafton så onsdagsmiddagsgästerna var mor, bror och syster. Middagen fick helt godkänt av gästerna även om den tog sin lilla tag att laga. Vinnarreceptet Stockholmschillin av årets
hemmakockar är ju inget man svänger ihop efter jobbet. Chilin var jag nöjd med även om den gärna fått varit lite starkare, fast av systerliga skäl blev den som den blev. Tomaterna var jag dock inte nöjd med, de hade gärna fått vara i ugnen ett tag till, men vi hade lite för bråttom att äta. Sedan fuskade jag, jag bakade inte chipsen, bakning är något jag fortfarande håller mig ifrån. Sedan undrar jag om det stavas chilli eller chili?

Just för dagen så passade jag på att fotografera maten bara för att bevisa att jag verkligen lagat den.

Min födelsedag har varit bra. Jag har fått massa gratulationer av mina underbara vänner och familj. Stort tack alla ni som kommit ihåg mig så här dagen innan julafton.

(1 kommentar, 2008-12-25 10:03)

Nästa inlägg
fakespear

Idag hade jag den sista vanliga onsdagmiddagen för i år. Det kan tänkas att det blir någon annan form, men de kommer med all sannolikhet inte utspela sig på en onsdag.

Bjuden var en av mina bästa vänner, just i detta nu kanske den närmaste. Hon var väldigt förtegen om vem hon skulle ta med sig. De enda ledtrådarna var att det var en söt tjej som inte var singel och allergisk mot färska tomater. Jag lyckades n0g räkna ut det men fick några konstiga svar av henne under dagen så jag var lite osäker.

Det var dock de två jag trodde och det gjorde mig mycket glad Middagen var inte märkvärdig, den har jag serverat tidigare på en onsdagsmiddag. Igår kände jag att jag ville ha den där vegetariska spenatlasagnen jag brukar göra. Sedan passade jag på att bjuda på lite efterrätt, blev ananas och sockermynta.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
fakespear

2008-12-14 11:47 - fakespear
Julhändelser

Det har varit några julhändelse mitt i stressen oxå. I fredags hade vi en liten "Gift swap" lek på jobbet. Alla som ville vara med hade köpt en present för max 50 kronor. Själv hade jag varit på Martinshop och köpt massageolja. Jag hade nummer nio i dragningen och fick en stor påse smågodis. Tyvärr blev jag av med den påsen ganska fort, då man fick välja om man ville ha ett oöppnat paket eller något öppnat. Då tog jag ett nytt, det blev en Jul Kalle Anka-pocket på tyska. Jippi, den ville såklart ingen annan ha så det blev min gåva.

Igår hade vi julfest med jobbet oxå. Först hade någon bestämt att vi skulle ha lite förfest hemma hos mig. Så vi var 10 person här utan att jag bjudit en enda (Jo, en som inte kunde komma). Sedan var vi på Hasselbacken och åt julbord. Kring 100 personer var vi i en härlig lokal. Maten var helt okej, men som vanligt åt man alldeles för mycket. Och det godaste att dricka efter en sådan måltid är ju såklart vatten.

Eftersom vi var övermätta och blev utkastade vid 23-tiden så var det väl dags att bege sig någon annanstans. Det blev Bar 101 på Scandic Anglais. Har aldrig varit där och gillade ställen. Perfekt loungestämning för att få några schysst drinkar och mysa i soffan. Sedan hittade jag hem fram emot småtimmarna.

Slutligen, stort grattis till Elly som kommit till världen samt hennes föräldrar!

(2 kommentarer, senast 2016-09-27 15:59)

Nästa inlägg
fakespear

2008-12-10 23:32 - fakespear
Onsdagsmiddag med TV4

Lyxigt kanske det låter som, men det var inte så lyxigt som det kan låta som. Idag var det jour som gällde och jag försökte klämma in en onsdagsmiddag oxå.

Den blev dock på bortaplan ikväll och det blev riktigt lyxigt. En av mina tidigare gäster nappade på vad jag skrivit i tidigare bloggar om att jag inte ville ordna onsdagsmiddag då jag hade jour. Så hon bjöd hem mig till henne och hennes man.

Dagen till ära fick jag en av de rätter som alltid legat på min topplista, nämligen Palt. Det var ytterst länge sedan jag fick det.

(4 kommentarer, senast 2008-12-12 18:52)

Nästa inlägg
fakespear

Det var i ett svagt ögonblick som jag tog mig mod att bjuda en av årets hemmakockaronsdagsmiddag. Sedan kom ångesten, vad skulle jag laga. Jag brukar ju normalt stjäla ett recept från någon av dem. Att hon som blev bjuden tog med sig en annan av årets hemmakockar gjorde faktiskt saken bättre, då jag vet att hon skulle tycka om mig oavsett hur vidrig mat jag lagade. Det blev iaf en enkel fläskfilégryta med champinjoner, lök och vindruvor, kryddat med dragon och oregano (två av mina favoritkryddor). Till det serverades en enkel sallad och ris.

Den tredje personen bland årets hemmakockar får jag väl bjuda nån annan gång då jag tagit mod till mig. För jag måste erkänna att jag sov inte mycket inatt. Om det är relaterat till dagens middag tänkte jag inte kommentera.

Det märktes dock att de inte pratats vid på ett tag, för båda hade varit med om en del upplevelser så jag fick knappt en syl i vädret. Det var mycket prat om mat, och matpersoner varav en del hade jag hört talas om. Sedan blev det föga förvånande en hel del kattsnack, då en av gästerna har en massa kattungar.

Blir tyvärr ingen onsdagsmiddag nästa vecka. Jag har jour och då känns det fel att bjuda på mat. Fast jag blir gärna bortbjuden om Internet kan erbjudas. :)

Länge sedan jag hade ett citat. Så här är det nu:
"Tro, ork och lust är lätt att tappa
Lätt när stora drömmar trängs med saknaden
Och vinden blåser hårt emot din kappa
Men i sinom tid så vänder allt tillbaks igen

Håll ut! Håll ut!
Förr eller senare spricker en bubbla
Håll ut några dagar till

Guld är inte det enda här som glimmar
När jakten går på allt som liknar räddningen
Och lyckan varar bara några timmar
Det är inte den vi söker, inte den min vän

Håll ut, Håll ut...

Världen ligger helt i dina händer
och allting ser så gulligt ut från ovan
Himlen ser så praktfull ut från marken
Håll näsan över ytan tills det vänder"

(3 kommentarer, senast 2009-01-05 12:25)

Nästa inlägg
fakespear

Sådär, nu var den avklarad, den första onsdagsmiddagen med ett kärlekspar. Den var bättre än mina värsta fantasier iaf, dvs det var inget grovhångel i soffan.

Nej, ärligt talat så var den faktiskt riktigt trevlig. Den extra gästen (tillika pojkvännen och en av mina bästa kompisar) har jag inte träffat på ett tag, så det var mest trevligt. Receptet på kvällens mat var stulen av Anne och var Snabbrimmad lax med rucola och persikobulgur.

Mycket av kvällen ägnades dock åt Bond, James Bond. Diskussioner om kläder och bling bling. De hetaste gällande nyårsfesten är dock vad Stockholm stad har gjort. Just pga nyårsfesten har de flyttat nyårsfyrverkerierna som normalt är på Skansen till Skeppsholmen, mer om det kan du läsa här. Dessutom kommer de vara extra maffiga, i sand Bondanda.

(1 kommentar, 2008-11-26 22:47)

Nästa inlägg
fakespear

2008-11-19 22:48 - fakespear
En enkel onsdagsmiddag

De enklaste personerna att tillfredsställa är oftast gifta män. Så var även min tanke gällande onsdagsmaten och efter en enkel sondering bland fruarna så stod det ganska klart vad som skulle serveras, pasta och korv.

Senast jag bjöd den ena gifta mannen serverade jag just makaroner och stekt falukorv, denna gång blev det lite mer avancerat. Gjorde en pastasås baserad på några olika kryddstarka korvar, lök, marinerade vitlöksklyftor, soltorkade tomater och creme fraiche. Sedan kokade jag spenatpasta till det, gjorde en enkel grönsallad och bjöd på en australiensisk Shiraz-Cabernet.

Det smakade helt okej tycker jag och gästerna åt upp all mat, vilket jag inte räknat med. Normalt så lagar jag för 4 personer så att jag kan få matlåda på torsdagen. Det gjorde jag även denna gång. Jag kanske skulle lagt ned Denniskorven oxå som jag hade i kylskåpet.

Efter det så hade jag fått order av fruarna att bjuda dem på pepparkakor så att de skulle komma hem snälla. Så jag fick prova årets första pepparkakor. Bland nördsnacket så dök det upp en del annorlunda diskussionsämnen oxå, bl.a. namngivning och uppfostran av barn (vilket iofs är ganska aktuellt).

Tack för en trevlig kväll iaf. Nästa gäst är nog inte lika lätt att tillfredsställa.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Rickelito

Värdera, riskera och stå ditt kast!

Har ni tänkt på att hur minsta snedsteg kan få sjukt stora konsekvenser? Ett misstag, en sekund av dumhet kan förändra allt...
Allt du gör påverkar, och helt plötsligt försvinner folk ur ditt liv innan du ens hinner blinka!

Tur att jag har en innebandyklubba och är systemmyndig, det är två olika metoder att berabeta det tomrum som lätt uppstår när folk väljer att lämna din värld....

Fredagkväll, och i sann depparstil borde jag rimligtvis sitta med min sjuttis och diskutera livets gåtor! Väljer dock att avstå från alkholol denna helg, och tar redan nu sikte på söndagsmatchen....

Tröck precis fyra ägg, så jag lär fisa gift ikväll! I brist på annan underhållning kan det ju alltid vara lite småkul att jävlas med lillsyrran...

Fan, är kåt på mig själv just nu!
Nerkärad i min nya parfym, och går runt likt en hund och sniffar på mig själv mest hela tiden...
Jag som är van att lukta skit blir helt förbluffad när jag helt plöstligt vandrar runt och luktar riktigt behagligt!
Till och med duschat idag, ett tydligt tecken på att det äntligen är helg....

För att fortsätta på en inslagna vägen med meningslöst vetande, så har vi senaste veckan haft det riktigt risigt på matfronten här hemma! Trots skattjakt i kylskåpet har det ekat tomt på hyllorna, och äggen som jag nyss smaskade i mej är ytterliggare ett bevis på detta....

Farsan fick nåt skabbigt bröd från en polare på jobbet, och morsan tvärvägra att köpa nytt tills det vi fått var uppättet!
Smart som jag är passade jag i ett obevakat ögonblick på att slänga ut en halv limpa till fåglarna igår. Vaknade idag med extra mycket kråkbajs på balkongen, så gissar att dom avskydde skiten precis lika mycket som jag...
Försökte tvångsmata hunden, men även där var det omöjligt att bli kvitt det förjävliga brödet!

Men så till slut, besök från Moster och hennes kille.....och dom hade inget val, utan fick snällt sitta och tugga i sej torra brödsmulor....
Vi är räddade!

Nu tänker jag skratta åt pappa när han städar toaletten...
Ibland är det skönt och va hemma! // Rickelito

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg