fahlgrens bloggis
Varda gsfun derin gar kring frysd isken
Jag är en nyinflyttad Stockholmbo. Relativt nyinflyttad kanske man ska säga, tiden går fort och det är över ett år sen jag letade mig ner hit. Det är samtidigt både enkelt och svårt att bo här. Så fort jag lämnar min trygga lägenhet blir jag överfallen av småbutiker som säljer allt möjligt. Jag sneddar ut på götgatan och det finns en uppsjö av större matbutiker blandade med små kioskar som verkar få sin dagskassa genom att sälja trisslotter och kvällstidningar. Det är smidigt och enkelt, man behöver aldrig planera speciellt mycket eftersom allt finns överallt. Det är även det som gör det svårt. I Umeå visste jag precis vart jag skulle vända mig om jag behövde vänstergängad skruv, karbinhakar eller glutenfritt bröd. Antalet affärer är begränsat så det är lätt att veta vart man ska leta. Stockholm lider av att det finns så mycket affärer så man kan inte hålla koll på allt sånt utan det kräver massa extrajobb för att hitta.
Men det var inte därför jag skriver. För någon dag sedan var jag i en av dom större affärerna i närheten. Det var en sån där dag då man inte orkar göra någonting, jag strosade sakta runt och tittade förnöjt på alla stressade människor eftersom jag tycktes ha all tid i världen. Min apati gjorde att jag letade mig till frysdisken där jag rotade bland minipizzor, halvfärdiga pastarätter och pannbiff som är klar att värma i mikorn. Jag tittade på mina alternativ och tyckte att mikromat var en av dom bästa uppfinningarna i hela världen. Mat som man kan laga på 5 minuter utan ansträngning, det sparar jättemycket tid och disk. Min andedräckt vart till imma i den kalla omgivningen runt frysarna och jag undrade hur människan klarade sig innan denna fina upptäckt. Det var då det slog mig, vi klarade oss väldigt mycket bättre utan mikromat och halvfabrikat. De finns för att vi inte hinner laga riktig mat. Istället jobbar vi mer och mer för att hinna tjäna pengar så vi kan köpa den dyrare mikromaten. I sanningens namn är den dessutom varken speciellt god eller nyttig, men som tur är kan vi träna bort de onyttiga delarna på gym. Tid till det hittar vi genom att skippa laga mat själva utan istället köpa ett halvfabrikat. Helt plötsligt kändes det inte lika intressant med den färdiga maten jag stod och höll i. Med denna insikt gick jag och köpte egna ingridienser istället. Nu gjorde jag inte allt från grunden själv, t.ex fuskade jag med färdigpaketerad mellanmjölk helt enkelt för att jag inte får plats med en livs levande ko i min lägenhet. Men det var en seriös maträtt med ingridienser jag inte ens hört talas om, receptet var ett sånt som butikerna själva delar ut. Bara för sakens skulle valde jag ett som var klassat som "svårt". Själva matlagningen tog väldigt mycket tid och jag höll på att ge upp av hunger när det började lukta mat och jag viste det var 30 minuter innan jag kunde äta. Jag kan inte påstå att det vart godare eller nyttigare än det jag först tittade på (kan bero på mina talanger i köket), men det kändes bra att vara lite rebell genom att bryta mot ungkarlsmönstret och laga mat helt från grunden. Sen fick jag svära när diskandet av fastbrända och intorkade matrester kom likt en baksmälla dagen efter. Det kanske var en engångsföreteelse med min matlagning när jag verkligen gjorde allting själv, men jag tror fortfarande det var bättre när folk hade tid över, lagade mat och var fysiskt aktiva på naturlig väg istället för att hitta tid på konstgjord väg. Numer står en bänkdiskmaskin på min inköpslista men fram tills dess kommer nog vissa halvfabrikat att leta sig in i min kyl i alla fall.. Skönt att ha en ursäkt till att vara lat ibland.
Skrivet av fahlgren, 2005-06-19 16:43
Jag är alldeles förtrollad av alla förmågor som skriver om sina liv här på bloggis och det var en härlig upplevelse att följa din tur till frysdisken och tankarna som kom därefter och maten som du själv lagade sen! Det var BRA GJORT!!!
Själv har jag åter igen börjat baka matbröd och koka mustiga goda soppor.Men det kan bli pizza nån gång men inte så ofta numera.
Skrivet av Madwoman777, 2005-07-08 21:32
Vi bakade tunnbröd igår och det tog totalt runt 10 timmar för 5 personer att fixa typ 200-250 pizzatallrikstora brödbitar.. Det var kul att göra och det blev gott resultat, men om jag får för mig att jag behöver bröd till kvällsfikat (när tunnbrödet är slut alltså) så är det nog troligare att jag svänger förbi ICA och köper en limpa misstänker jag..
Jag kör med motsvarande ursäkt lite nu och då när det gäller mat ;)
Skrivet av Stric, 2005-06-19 16:13