En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
bosselagom

Lagom kreativ och obildad, Senior Citizen

Skriver om funderingar och reflextioner, påverkade av omvärlden, vid vaket och drömmande tillstånd.

Citat av tankar och utveckling av idéer, en uppbloggning av samhällsplikt.
Värnpliktens betydelse som nationell brobyggare och smältdegel har haft en betydelse för den nationella samhörigheten och demokratin. De bärande argumenten för värnplikt har alltid varit politiska och sociala snarare än militära och ekonomiska.
Förslaget är att dagens allmänna värnplikt bör ersättas av en allmän samhällsplikt där samtliga unga män och kvinnor tas ut till tjänstgöring inom olika samhällssektorer, inte bara militärväsende och civilförsvar utan också äldre- och barnomsorgen och skolan.
Enklare och mindre stötande hade det varit att införliva denna utbildning i en skola i och för samhällsutveckling där grunden är egenmakt och utbildning i personligt ledarskap. En skola där man lär sig att integrera hjärta och hjärna. Och som en praktik gör eleverna samhällsinsatser som inte inryms i ordinarie verksamhet.
Vad dessa samhällsinsatser bör bestå av, och hur de ska organiseras,...

Skrivet av bosselagom, 2009-06-10

Visa hela (3 kommentarer)

Om man kan anse sig ha en någorlunda integrerad (hjärta-hjärna) syn på livet och en vardagsmakt som passar in i ett team som utvecklar bl,a, en del reflexioner och funderingar i dessa hundra bloggar (bosselagom mars-juni 2009), skicka då ett mail till boab55@hotmail.com.

Skrivet av bosselagom, 2009-06-06

Visa hela (1 kommentar)

Nu när skollagen reformeras, t.ex. avskaffande av rätten om befrielse från lektioner i sex och samlevnad samt simundervisning (vilket verkligen är bra), få då också till en debatt om en ”rep.termin” för 18 – 25 åringar. Detta kanske kan ta över fokusen på ”samhällsplikt” som tycks sakna gehör i dag.
I debatter och tankar om en obligatorisk samhällsplikt finns en stark misstro, med all rätt, mot girigheten i samhället. En förlängning av skolplikten några år efter, då vuxenlivet börjat hos de flesta, skulle kanske få en större förståelse för helheten i samhället.

(och detta var tankar i högerleden långt före vänsterleden (om nu jantelagen också måste användas) för dig som skriver ”socialist” som ett skällsord).

Skrivet av bosselagom, 2009-06-05

Visa hela (0 kommentarer)

Om vi låter olika höger- och vänster-vridna kolumnisters uttalande om samhällsplikt (eller förlängd skolplikt) bli ett utredningsunderlag till politiker. Låt medborgaren följa och deltaga i debatten på webben. Då kanske det inte stannar på en plats utan involverar Skandinavien, ja kanske Europa. Tankarna är säkert igång redan.
→ http://nonicoclolasos.wordpress.com/2009/05/26/patvingat-umgange/

Har mött en bra kommentar till det här med ”samhällsplikt i stället för värnplikt”, och det är att göra det till en förlängning av skolplikten.

Skrivet av bosselagom, 2009-06-04

Visa hela (0 kommentarer)

Hjälparen, tröstaren, trotsaren eller offret utklädd i yrkesuniform eller som vanlig medmänniska, men också olika sysselsättningar (meningsfyllda som meningslösa) är beteende som är ett mänskligt försvar mot psykisk smärta. Intellektet ändvänder en mängd olika metoder för att skydda sig. Och vi har alla lite av detta syndrom inom oss.
Tittar Du in lite i Dig själv kommer Du att känna av den kreativitet, visdom och kärlek som också finns hos alla människor (mer eller mindre). Får du "kontakt" så är Du också i närheten av att integrera hjärta och hjärna. Krångligt?

Kanske det enklaste (och bästa försvar) är bara att sitta stilla, helt ensam, med naturen.

Skrivet av bosselagom, 2009-06-03

Visa hela (0 kommentarer)

Samhällsbesparingar borde granskas av oberoende revisorer, så att alla får samma nedskärningar i kristider. Exempelvis en 10 procentig nedskärning i löneläget 20 tusen skall också få samma nedskärning på löneskiktet 100 tusen. Men vilken makthavare släpper ifrån sig 10 tusen kronor frivilligt?
En stor grej för massmedia att också visa på rättvisor i vårt samhälle.

Skrivet av bosselagom, 2009-06-03

Visa hela (0 kommentarer)

Våra pensionärsföreningar har en egenmäktig egoverksamhet som endast gagnar sig själva. Och det är mest negativ samhällskritik man hör förespråkarna uttala, och det är också vad utomstående får ut av dessa ”gnällföreningar”.
Men det är ju klart, att de påverkade (medlemmarna) tycker verksamheten är utvecklande, de känner trycket. Och det är ju kanske så också, att utöver jobbet med sina egna skavanker orkar de inte göra så mycket mer för samhället.

Skrivet av bosselagom, 2009-06-02

Visa hela (2 kommentarer)

Nu har vi haft 25 år (läs 2500 år) på oss att vända upp och ner på organisationspyramiden. Nu måste det snart vara dags att förverkliga denna struktur (den upp och nedvända pyramiden) som i alla lägen kan göra vår tillvaro bättre. Den har en oinskränkt kontroll på girighet (och det är därför den inte har fått något genomslag), men nu när den ene makthavaren efter den andra förordar den mjuka linjen borde vi väl kunna öva upp tanken på att Ledaren alltid sitter längst ner och Brukarna längst upp.

Skrivet av bosselagom, 2009-06-02

Visa hela (5 kommentarer)