En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
atte

attes tankar, till vardags och på fest

Välkommen hit, här skriver jag om saker jag tycker om, ställen jag åker till och foton jag tar.

Kom på att det vore sött att importera alla mina vCard-kontakter från min telefon till Thunderbird. Men Thunderbird kan tyvärr inte importera kontakter i vCard-format. Enkelt, bara att konvertera till LDIF tänkte jag. Men efter att ha misslyckats med att konvertera från (Nokia-) vCard till LDIF fick jag nöja mig med att gå via CSV, kommaseparerade värden.

Nåväl, om nån skulle få för sig att importera sina vCards till Thunderbird så fungerar det här hyfsat. Smält ihop alla vCards till en stor fil och ge den till det här perlskriptet så får du utdata i CSV-format. Importera den till Thunderbird med display name som första fält, cell phone som andra och eventuellt fler telefonfält om varje kontakt har flera telefonnummer.


#!/usr/bin/perl
# Convert vCards from my Nokia to CSVs, jon at jpl.se
use Text::vCard;
use Text::vCard::Addressbook;
die "usage: $0 vcard-file" unless $#ARGV == 0;
die "Unable to find $ARGV[0]" unless -f $ARGV[0];
my $addr_book =...

Skrivet av atte, 2006-02-07

Visa hela (1 kommentar)

Vi minns väl alla hur lärarna började kräva källhänvisningar när vi började komma upp i årskurserna? Spelar ingen roll om det är ett citat eller en faktauppgift, en källhänvisning var en självklarhet, fick vi lära oss. Och när internet fick sitt genombrott lärde vi oss att hänvisa med URL och datum för besöket.

Såhär långt allting väl. Men tyvärr verkar det som dessa nya överenskommelser för källhänvisning på internet inte gäller den svenska pressen! Hur många gånger läser man inte uttryck i stil med "på en islamistisk hemsida påstås...".

Testa till exempel att googla dn.se efter på en islamistisk hemsida.

Tokigt att pressen kommer undan utan att folk blir förbannade och frågar efter källor.

(Och nej jag vet, en journalist har rätt att inte röja sina källor, men det hör ju knappast till denna debatt.)

Skrivet av atte, 2006-02-06

Visa hela (1 kommentar)

Det var för snart två veckor sedan. Alex och Nick kom in på kontoret och berättade med stora ögon hur mycket pengar man skulle tjäna varje dag om man vann jackpot på veckans dragning i Euro Millions-lotteriet.

Jackpotten låg på £85 miljoner och med en årlig ränta på 5% skulle det bli närmare 160 tusen kronor om dagen. I längden skulle det nog bli jobbigt att göra av med så mycket pengar, men första veckan skulle det nog vara roligt.

Jag kände på mig att jag skulle vinna storvinsten, bara jag spelade. Så jag tillbringade halva fredagseftermiddagen med att spela online. Men det gick inte så bra. Systemet var nog överbelastat för jag lyckades inte ens registrera mig. Men vinna tänkte jag göra ändå. Efter jobbet tittade jag i butiken på hörnan och köpte några väl valda rader. Sedan gick jag o köpte vin och mat och funderade på vad jag skulle göra med alla pengarna.

Till en början känns det rätt lätt. Men sen kommer alltid det där med moral och gränsdragningar....

Skrivet av atte, 2006-02-01

Visa hela (3 kommentarer)

Petras kollega Tanja och hennes pojkvän Chris lämnar England nästa vecka för några veckors resa runt Europa för att sedan återvända till Nya Zeeland och Dunedin. I söndags var det dags för avskedsfest, i kyrkan, som det så fint heter.

The Church är en nattklubb på dagen. Dörrarna öppnar 12.00 och sen är det full fart fram till 16.00 när det stänger. När vi närmade oss stället 11.55 tänkte jag stilla att det skulle bli pinsamt att vara först på haket. Men ack så fel jag hade, utanför köade nämligen redan hundratals aussies, kiwis och en och annan sydafrikan och amerikan.

Biljetter till baren såldes redan i kön, att hantera pengar i baren skulle ta för lång tid. Har man bara fyra timmar på sig att köra en hel nattklubbsnatt så gäller det att vara effektiv. Väl framme i baren var det bara att langa över...

Skrivet av atte, 2006-01-24

Visa hela (0 kommentarer)

Tiden flyger iväg och plötsligt är det hög tid att sammafatta drygt en vecka i Sverige. Vi kom till Arlanda kvällen innan julafton och Petra hann med tåget till Gävle. Jag drog däremot nitlotten eftersom SAS ställt in sista avgången till Umeå. Nyöppnade Rest And Fly blev min räddning, ett bra alternativ till en natt på en bänk. I Systembolagets gamla lokaler i Sky City har nämligen en före detta Umeå-student öppnat ett litet vandrarhem med minimala mörka tysta rum med sköna sängar. Klart prisvärt och är man ett par stycken som delar blir det dessutom riktigt billigt. Rekommenderas!

Första avgången norrut på julaftons morgon och sen resten av dagen i tjocka släktens goda lag. Och tomten var snäll, jag fick en Nokia 770 av mina föräldrar och ett par schysta skor av bror.

Tänkte att jag måste ta tillfället i akt och presentera min lilla sötis här i min...

Skrivet av atte, 2006-01-12

Visa hela (2 kommentarer)

Med ett antal års mellanrum blåser lokalmedierna i Umeå upp stora historier kring den gamla Umeå-legenden Dan Parks affischer. Idag heter det "Holmlund utpekas som nazist på hemsida" på förstasidan på VK.se.

Dan framställs som ond. Kanske nazist andas artikeln, eller terrorist. Eller bara rasist. Ond.


Det här är en av mina favoriter. Inför det här riksdagsvalet var KD rätt homo-ovänliga. Minns inte exakt vilka politiska frågor det gällde men affischen är i alla fall klockren.

Det vackra med Dans affischer, som vi såg mycket av i Umeå i slutet av 90-talet (?), är just att dom använder ironi som vapen, något som tycks vara extra svårt för journalister att uppfatta. I alla fall om vi ska döma efter dom inslag i lokala media som han orsakat. Ett exempel:

Insamling av pengar till förmån för fritagningen av Juha....

Skrivet av atte, 2006-01-04

Visa hela (6 kommentarer)

Ibland när jag stöter på problem och hittar lösningen genom att mata in några kryptiska nyckelord till Google fashineras jag över folk som dokumenterar sina lösningar på ovanliga problem. När man själv har samma problem och hittar en dokumenterad lösning är man såklart otroligt tacksam, men tyvärr berättar man sällan det för den som delar med sig av sin lösning.

Istället tänker man att man ska göra samma sak själv, börja dokumentera sina lösningar. Men det blir ju sällan av. Ja för mig är det ofta så att jag helt glömmer bort lösningen på problemet. Erfarenhet definieras istället som den där känslan av att man haft exakt samma problem förrut. Inte av att man har nån aning om lösningen.

Idag spenderade jag tre timmar med att få min telefon, en Nokia 3120, att prata med Nokia PC Suite, ett windows-program som kan användas för att synkronisera telefonen med datorn. Den kabel jag använde heter CA-42 och kopplas in till datorn med USB.

Min kabel är en kopia och...

Skrivet av atte, 2005-12-21

Visa hela (3 kommentarer)

Hade en semesterdag över som jag tog ut i fredags. Tredagars helg är riktigt skönt, borde man ha oftare. Christian E flyttade hem till Sverige tidigt i går morse efter att ha bjudit på god avskedsmiddag på lördagkvällen och sedan spenderat natten med att packa er ett år av sitt liv i tre små väskor...


Lycka till i Umeå, Christian!

För att göra plats för lite julmat till helgen spenderade jag fem timmar av gårdagen långpromenerandes genom London. Man kommer rätt långt på fem timmar. Och benen är hyffsat mörbultade idag. Tror jag måste fixa fler talböcker till podden, det är ju trots allt en bra kombination...


Japp, det ser konstigt ut, den är upp och ner...

Lovade Pontus igår att jag skulle se över stilmallen för Bloggis. Det har visat sig att 85% av besökarna på Bloggis använder MSIE och att 100% av utvecklarna använder Firefox. Det kan...

Skrivet av atte, 2005-12-19

Visa hela (1 kommentar)