En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
atte

attes tankar, till vardags och på fest

Välkommen hit, här skriver jag om saker jag tycker om, ställen jag åker till och foton jag tar.

D50

Jag nämnde härom dagen att jag behöver anledningar att köpa en bra kamera. Bara nån dag senare fick jag e-post från min mor med ett par argument. Och när jag börjar tänka på saken så inser jag snart att jag bara lever en gång...

Har länge sneglat på Nikons nya D200. Otroligt fin kamera men den kostar tyvärr över tjugo tusen med blixt och objektiv. D50 är däremot betydligt billigare (och mer prisvärd?). Hittade ett billigt pris hos Pricerunner och planerade beställa nästa vecka.

Men när jag var ner till stan igår för att köpa tyg till Petter tittade jag in på Jessops som är en av dom stora fotokedjorna. Det visade sig att dom hade price match på just D50n. Bara att säga vilket pris man hittat på nätet så sänkte dom direkt, inte så illa va?

Nu återstår bara...

Skrivet av atte, 2006-03-19

Visa hela (5 kommentarer)

Here we come! Nu är äntligen biljetterna bokade, den 8 april drar vi. Sju dagar i backen innan det är dags att dra tillbaka till våren. Hem o valla brädan! Vi ses snart Oscar!

Bilden kommer från Flickr

Skrivet av atte, 2006-03-16

Visa hela (2 kommentarer)

Petter kom över förra helgen. Med sig hade han Anna och Malin som hjälper honom med slutarbetet: en klädkollektion med doft. Dom sprang runt mellan tygaffärerna nere i west end hela fredagen och köpte tyger.

Jag blev som barn på nytt när jag lånade hans Nikon D50 och sprang runt och fotade hela lördagen medan dom shoppade mer material för kollektionen.

Papperskonst på Brick Lane

Jag känner på mig att jag måste ha en bra kamera när jag blir stor. Gäller bara att fundera ut en bra ursäkt för att köpa en...

Space Invador på Brick Lane

Söndagen blev marknadsdag. Brick Lane Market, Columbia Road Flower Market och Petticot Lane Market. Det finns massor av tygaffärer på Petticot Lane men tyvärr insåg vi snart att alla är helt inne på indiska siden-liknande spräckligt mönstrade...

Skrivet av atte, 2006-03-10

Visa hela (3 kommentarer)

Kolla in Ytlig.se, ny designblogg från Petter och co. Trevlig helg!

Skrivet av atte, 2006-03-03

Visa hela (2 kommentarer)

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta när man hör om förtalsbreven som skickats av en anställd på sossarnas högkvarter. Förrutom att det är helt oförenligt med den svenska demokratin är det totalt jättekorkat.

E-post kan skickas anonymt om man vet vad man gör. Enklast kanske genom att man går genom en eller flera proxies på vägen till e-post-tjänsten. Eller så skickar man SMTP direkt från en burk som inte är ens egen men som man kontrollerar (till exempel en zombifierad Windows-burk i Kina).

Att bara uppge falskt namn när man registrerar ett Hotmailkonto hjälper inte mycket. Precis som det sägs i DN-artikeln märker Hotmail upp varje brev med en avsändar-IP-adress, närmare bestämt:

X-Originating-IP: [194.52.83.83]

För att få en ledtråd om vem som finns på den adressen kan man göra en baklängesuppslagning och få ett namn. Adressen 194.52.83.83 har dock inget...

Skrivet av atte, 2006-02-24

Visa hela (2 kommentarer)

SVT startade sina podcast-sändingar nyligen. Jag har ingen video-iPod själv, men däremot är de filer som läggs upp intressanta eftersom de håller högre kvalitet än de Real-strömmar som (sedan tidigare) finns att tillgå.

Här är ett enkelt skript för att ladda ner och titta på senaste sändingen av Rapport. Skriptet bör fungera på de flesta Linux- (eller liknande) system med wget och mplayer.


#!/bin/sh
# Ladda ner och titta på senaste Rapport från SVTs podcast
FILENAME=/tmp/rapport-latest.mp4
PLAYER=mplayer
TMPFILE=/tmp/rapport-wget-tmp
LOGFILE=/tmp/rapport-wget-log
wget -o $LOGFILE -O $TMPFILE http://feeds.feedburner.com/svtse-poddtv-rapport
LATEST=`sed 's/[<>]/\n/g' < $TMPFILE | grep http://\.\*mp4$ |head -1`
rm $TMPFILE
echo Senaste avsnittet är $LATEST
echo -n Starta nedladdning? \(j/n\)
read DOWNLOAD
if [ "$DOWNLOAD" != j ]
then
exit
fi
echo...

Skrivet av atte, 2006-02-21

Visa hela (1 kommentar)

...eller ännu tidigare är några av de förslag som de borgerliga la fram igår. Att de borgerliga vill ha in betygen tidigare i skolan är ingen nyhet, men eftersom det i nuläget är jämnt mellan blocken blir jag lite orolig.

De tidiga betygen introduceras, som det heter, för att kunna upptäcka i ett tidigt stadium vilka elever som halkar efter och kunna ge dem extra stöd och hjälp att komma ikapp. Det låter jättebra och jag håller med om att det är viktigt att tidigt kunna ge just detta stöd.


Vad är väl ett blogginlägg utan en bild? :-)

Men att introducera betyg tidigt har tyvärr just motsatt effekt. Istället för att signalera "Ojdå, jag ligger visst risigt till i matte, dags att plugga hårdare" har betyg en nedbrytande effekt: "Jag suger verkligen i matte, bättre att försöka bättra mitt betyg i språk".

Redan idag kan lärarna skapa sig en...

Skrivet av atte, 2006-02-21

Visa hela (1 kommentar)

Jag postade just ett nyord till svenska språknämnden och när jag ändå skrev ner mitt argument kan jag lika gärna posta det även här.

Frågan gäller vad som är ett lämpligt verb för att skicka textmeddelande.

Att säga messa eller sms:a när man menar skicka ett textmeddelande blir lite knasigt: messa ger intryck av att komma från engelskans to message, men blir fel eftersom to mess (up) snarare är att skapa oreda. Sms:a blir även det tokigt eftersom SMS är namnet på hela systemet/servicen, inte ett meddelande i detsamma.

Jag föreslår istället att man använder det bland utlandssvenskar redan vedertagna verbet texta.

Texta kan dels ses som en import av det engelska verbet to text vilket betyder just skicka sms-meddelande. Det är även ett bra och naturligt ord eftersom det är ju en verbifiering av vad det handlar om, att skicka text.

Skrivet av atte, 2006-02-14

Visa hela (7 kommentarer)