En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
atte

attes tankar, till vardags och på fest

Välkommen hit, här skriver jag om saker jag tycker om, ställen jag åker till och foton jag tar.

Vi prickade in en vecka i Hemavan förra veckan, tyvärr fick vi inte med några kompisar eller syskon. De som har råd har inte tid. De som har tid har inte råd. Typiskt!

Men vi fick en bra vecka ändå med brasor i öppna spisen, god mat, vin, ost och bastu! Andreas H höll snowboardkurs i Tärnaby och hakade på till Sånninggården på middag (har aldrig varit där förrut!).

Skrivet av atte, 2010-03-23

Visa hela (1 kommentar)

Jag har spanat efter en slavringblixt att använda tillsammans med en liten kompaktkamera för att fota vimmelbilder, men det verkar svårt att hitta.

Däremot finns ett par ringblixtar för systemkameror, Nikon har en som heter SB-29 för tre tusen och Cyberfoto klassar lågprismärket Dörrs DAF-14 som bra köp när den kostar 2590 kronor.

Jag blev sugen på den sistnämnda och hittade den av en slump riktigt billigt på Sekvencia.se (Nikon, Cannon). Deras priser verkar variera från dag till dag men idag kostar den 800 kronor.

...så: dags tips till alla som vill ha en billig ringblixt, köp! Den är inte av högsta kvalitet och den saknar autofokushjälplampa men till det priset är det helt klart ett klipp ändå!

Skrivet av atte, 2010-02-09

Visa hela (3 kommentarer)

Tiden springer iväg och jag som hade tänkt lägga upp lite bilder från semester... i alla fall så är det helg nu, tillfällig semester från vardagen... Umeå har haft minus 20-30 grader den senaste veckan men idag var det ovanligt varmt, bara minus 6 så jag passade på att ta med kameran på promenad runt sjön :-)

Gott nytt decennium!

Skrivet av atte, 2010-01-09

Visa hela (2 kommentarer)

A couple of months ago I wrote about how to install 9.04 on Macbook Air 2,1. I never really got it to work well but I knew Karmic Koala was coming soon so I did not spend time on it.

Now it is out and unfortunately it does not work perfect out of the box. Installing from the normal desktop 32-bit CD I got read errors (might have been the external drive's fault). Instead I went for the alternative install CD and it worked better.

The newly installed system got a kernel boot option acpi=off and with that I managed to boot, but only after first booting OSX.

I also noticed that only one core was detected by the kernel and it had no support for frequency scaling.

After reading up on more kernel boot options and testing about 100 times (reboots) I finally found the holy combination that fixes all problems:

  • Boot Ubuntu direct w/o need to first boot OSX
  • Both CPU cores are detected
  • CPU freq scaling works
  • Shutdown turns off power
  • Suspend to RAM...
Skrivet av atte, 2009-11-11

Visa hela (31 kommentarer)

Om det är någon gång jag verkligen borde ha tid att blogga lite är det väl på semestern? Men nu har fyra veckor gått och alla foton ligger kvar osorterade...

I väntan på bilder kommer här i alla fall en bild från en liten ö i Norra Dellen:

Klicka för större version!

Skrivet av atte, 2009-08-16

Visa hela (2 kommentarer)

Minns inte riktigt om att bloggat om det här tidigare, men nu gör jag det i alla fall av ren lathet. Härom året kom jag hem från jobbet en dag och det stod en bomb i trappuppgången. Det var hyfsat nära tunnelbanebombningarna i tid så jag hade ingen lust att ringa polisen och få hela kvarteret evakuerat.

Den var rätt tung och stod kvar i några veckor innan den en dag var borta. När jag googlar lite av texten som står på hittar jag wikipediaartiklar med brittiska vapennummer men vad jag kan förstå hittar jag inte riktigt rätt. Så veckans bloggtävling blir: vad är det här för bomb? Eller är det en missil? Well, vad är det?

Skrivet av atte, 2009-08-15

Visa hela (3 kommentarer)

Update 2009-11-11: This post is about old version 9.04, please consider the better-working 9.10 I am writing about here instead.

My brand new little Macbook Air arrived the other day and I spent quite some time getting Ubuntu 9.04 (Jaunty) to run on it. Since I could not find alot of info on the web I thought I would switch to English for today and scribble down some notes that might help others out there!

First of all, I don't know if it is possible to set up netboot for the installation, I could not be bothered and my colleague was kind enough to lend me a USB CD drive so I went for the 32-bit CD install.

The Bootcamp app in Macos can be used to resize and make space for the Ubuntu partition. Holding the alt key during the DOOOOOOH sound at boot time gives a boot menu where the USB CD drive is recognised. However, just booting the plain vanilla Ubuntu disc reboots the computer and the USB port dies.

It can be healed by doing an SMB...

Skrivet av atte, 2009-06-25

Visa hela (8 kommentarer)

Blommarknaden på Columbia Road är en favorit som verkar lika populär som vanligt:

...och söndagsbrunch med The Observer är inte helt fel heller, kontrasten till lokala VK är enorm...

Sedan ett halvår tillbaka prenumererar vi förresten på The Guardian Weekly som samlar veckans bästa från Guardian (systertidningen till The Observer), Le Monde och Washington Post. Om någon är intresserad, skicka adress så beställer jag ett provnummer gratis!

Johan och Eriks gamla Mamma!

...och hur var det nu Hannes, det där är kungligheternas gamla sommarhus?

Skrivet av atte, 2009-06-06

Visa hela (0 kommentarer)