En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
atte

attes tankar, till vardags och på fest

CA-42

Ibland när jag stöter på problem och hittar lösningen genom att mata in några kryptiska nyckelord till Google fashineras jag över folk som dokumenterar sina lösningar på ovanliga problem. När man själv har samma problem och hittar en dokumenterad lösning är man såklart otroligt tacksam, men tyvärr berättar man sällan det för den som delar med sig av sin lösning.

Istället tänker man att man ska göra samma sak själv, börja dokumentera sina lösningar. Men det blir ju sällan av. Ja för mig är det ofta så att jag helt glömmer bort lösningen på problemet. Erfarenhet definieras istället som den där känslan av att man haft exakt samma problem förrut. Inte av att man har nån aning om lösningen.

Idag spenderade jag tre timmar med att få min telefon, en Nokia 3120, att prata med Nokia PC Suite, ett windows-program som kan användas för att synkronisera telefonen med datorn. Den kabel jag använde heter CA-42 och kopplas in till datorn med USB.

Min kabel är en kopia och därför fungerar inte Nokias officiella drivrutin. Inte heller den som följer med kabeln. Både Windows 2000 och XP ser kabeln som "USB-UART controller" och tycker att det är omöjligt att hitta drivrutin. Försökte först få den fungera under Linux med Gnokii men stödet för kabeln var inte jättebra dokumenterat och efter en ombygd kärna som inte fungerade bättre lämnade jag det som en utmaning för framtiden.

Lösningen kom istället när jag hittade ett ZIP-arkiv nånstanns i något forum med ett antal filer. Jag var rätt trött och övertygad om att arkivet var fullt av virussmittade filer. Och det kanske det är, inte vet jag. Men det innehåller i alla fall en drivrutin som gör att datorn känner igen inte bara kabeln utan även telefonen. Numera finns min telefonbok kopierad i vcard-format.

Om nån nu skulle hitta hit och har samma problem så finns en kopia på arkivet här.

And just a little hint for those of you who found this page looking for a Windows driver for a (non-Nokia-original) CA-42 cable recognised by Windows as "USB-UART controller". Give this driver a go! Peace!

Skrivet av atte, 2005-12-21 23:37

Heh. Jag är glad att jag själv inte kommit så långt som till att syssla med sånt på telefoner. Det sku nämligen skrämma mig själv rejält. Jo, det här med problemlösning på nätet är nog väldigt tacksamt. Hade ett bra tag sen råkat ut för Sasser och det var minst sagt nervprövande. Lyckades dock, efter många om och men, få bort viruset alldeles själv. Okej, fick lite hjälp av en bekant att 'stänga av avstängningen', för att sen fixa bort resten. Jag, tummen-mitt-i-handen-när-det-gäller-datorer :)

Skrivet av inKognito, 2005-12-22 07:58

Hej ,jag försöker få detta och funka men har fastnat på ett kanske enkelt fel men mycket irriterande problem

bash: /dev/ttyUSB0: Åtkomst nekas

Jag kör detta som root ändå detta problem :S

Skriv gärna på fighexo@msn.com.:)

Skrivet av FigheX, 2007-09-21 14:26

Jag gissar att du använder Linux? Jag fick kabeln att fungera till sist med gammu.

Det krävdes dock att jag kommenterade ut de rader i koden som försökte använda hårdvaruflödeskontrollen.. om du har koll på C så är det bara att ladda hem koden och testa att bygga en egen version.

Eller du kanske har en riktig kabel som inte behöver det hacket? Vad säger ls -l /dev/ttyUSB0?

Skrivet av atte, 2007-09-21 15:30

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?