En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
atte

attes tankar, till vardags och på fest

Sexism

Det slog mig plötsligt hur ofta jag blir missförståd när jag säger att jag är antisexist. Det är inte ovanligt (skratta inte nu) att folk tror att jag är emot sex!

Det är naturligtvis olyckligt att ordet sexism innehåller ordet sex. Istället för att importera ordet rakt av från engelskan skulle det kanske översatts till könsism. På så vis skulle folk lättare förstå innebörden första gången dom hör ordet. Det blir lättare att dra paralleller till rasism och haja att det är könsförtryck det handlar om, inte sex.

Och när jag är inne på ämnet kan jag inte undgå att faschineras över hur feministiskt initiativ (i media) uppfattas som ett kvinnoparti. Hela vitsen med feminismen i allmänhet och FI i synnerhet är ju att upplösa betydelsen av kön/genus. Maria-Pia Boëthius skriver en bra krönika om det här på SvDs Brännpunk. (länk).

BBC som jag tidigare brukade se som en förebild och föregångare i mediavärlden skriver: In April Lotten Sunna helped found Feminist Initiative, the Swedish Women's Party, which so far has about 4000 members.

Sen har vi ju Aftonbladet och Expressen som spelar i en liga för sig. Men dom har väl knappast som mål att upplysa folket heller? Snarare hetsa. Vad dom hetsar emot varierar dock, har inte riktigt förstått sammanhanget ännu... återkommer om det!

Peace!

Skrivet av atte, 2005-11-03 17:26

Kanske är folk bara obildade när det inte vet vad ordet sexism betyder? Och som du säger att man lägger ner mer tid åt kvinnor när man talar om femenism.

Skrivet av tigerr, 2005-11-04 21:38

Äntligen någon som verkar förstå FI's idéer, inte ens min lärare ville förstå att det feminism går ut på är likhet mellan könen utan alla verkar tro att det feminism går ut på är att förhöja kvinnnor. tänk så fel man kan ha då

Skrivet av Gränslinje, 2005-11-09 16:32

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?