En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Medkraft

MedKraft

Livets resa - del två

Jag vaknade alltför tidigt - väntan liksom kröp i kroppen. Jobbet tog över förmiddagen, men under lunchen för jag de två milen till mamma och pappa. Pappa sov - snarkade högt. Kanske han redan stängt av? Mamma var samlad, men orolig. Hemtjänsten kom, hjälpte pappa att få på sig kläderna - han var väldigt trött. Taxin kom, men något fel hade blivit i beställningen för ingen kunde hjälpa pappa nedför trappan. Taxi rekvirerade hjälp, vilket tog några timmar. Hemtjänsten kom tillbaks, peppade pappa inför resan, mildrade mammas oro. Båren rymdes inte i trappan, så taxi fick hämta någon sorts bärstol. Sååå - pappa placerades i stolen. Vart ska jag, undrar han? Får jag röka där? Ingen protest, inget hejdå - utan han bars ut under tystnad, fick sitta kvar i rullstolen under färden till "kortis". Mamma gick till sin syster för att prata en stund - och drack en whisky för att döva några av alla känslor som kom upp. De ringde från kortis för att fråga lite, och sa att pappa var väldigt trött. Imorgon åker vi och hälsar på honom.

Nu har dagen gått. Mamma skulle i lugn och ro titta på ett tv-program hon gärna ville se. Ikväll kan hon sitta så länge hon själv vill utan oro för att pappa ska vakna och behöva gå på toaletten. Även om hon inte kan sova så bra så får hon vakna av sig själv och behöver inte väckas mitt i sin djupsömn. Det verkar så självklart, men vardagen har inte sett ut så för henne på väldigt länge.

Vi pratar lite om hur hon och pappa pratat om döden. Så lite vi pratar om den delen av livet (vilket konstigt sätt att uttrycka sig). Den frågan tar vi sen. Sen - när det inte går att prata mer.

En bild dyker upp från ett julfirande för några år sedan. Pappa pysslar i köket. Ljusen är tända, maten framplockad, Kalle Anka på TV och vi barn och barn-barn ska snart äta. Just denna jul är vi samlade allihop. .

Pappa är som vanligt tomte fast alla har passerat åldern när vi tror på tomten. Eller - kanske några av oss är så gamla att vi börjat tro igen.

Denna kväll känner jag mig stilla inombord, stilla och nöjd att dagen är över.

Skrivet av Medkraft, 2011-02-21 20:24

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?