En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
LindaLustlig

Linda Lustlig

Att vara någon

Ibland får jag uppenbarelser om hur det är här i världen, uppenbarelser som får mig att för en stund betrakta världen med nya ögon. När jag väl har fått en sådan snilleblixt, eller uppenbarelse, så känns de inte så speciella. Det känns ofta så självklart att jag nästan skäms över att jag inte insett hur det ligger till tidigare. Samtidigt som jag på ett intellektuellt plan förstår att det nog inte är så lätt, för det verkar inte som om "alla andra" har förstått hur det ligger till - ännu.

I dag fick jag en sådan upplevelse, som om någon dragit ifrån gardinerna och låtit en strimma solljus lysa upp mitt dammig inre. Denna solstrimma belös ämnet att vara något och vem man är och vill vara.

Det handlar helt enkelt hur man använder olika ord, och vilken undermedveten påverkan det har på oss. I svenska språket talar vi ofta om att man "är" olika saker. Jag hade för många år sedan ett samtal med en psykolog som bestämt tog avstånd från "är"-andet i språket. När någon frågade vad han jobbade med så svarade han "Jag arbetar som psykolog". Vilket väckte förvirring och fick följdfrågan - "Jaha, men vad ÄR du då?" (dvs vad kan man vara mer än pyokolog om man arbetar som psykolog?).

Och vi är inte bara vårt yrke, vi är överviktiga, alkoholister, rökare, handikappade/funktionshindrade, rörelsehindrade, utvecklingsstörd - och för att inte tala om alla mammor eller pappor som någon gång sagt till sitt barn "nu är du dum", "vad klumpig du är" osv.

Och vad händer när man ÄR något? Jo man blir oföränderlig. I alla fall tror jag att vårt undermedvetna tror det. Om jag är rökare, och slutar röka - vad är jag då? En rökfri rökare? En icke-rökare? Om jag slutar röka - ändras hela min identitet då? Och är det möjligt att ändra identitet? Ibland kan det kännas lika omöjligt att gå från att vara rökare till att vara ickerökare som att gå från att vara häst till att vara ko.

Om vi istället vrider lite på orden, och säger att vi är personer som har problem att hantera alkohol, personer som röker regelbundet (eller oregelbundet), som har ett funktionshinder, ett rörelsehinder eller en utvecklingsstörning och att barn ibland kan bete sig klumpigt eller bete sig dumt. Då är det också mycket lättare att göra en förändrig. Då innebär inte förändringen en rubbning av hela mig som individ utan bara en modifiering av ETT av mina hundra beteenden. För rökare är så mycket mer än rökare, de kan vara läkare och advokater, mödrar och kompisar - och dessa saker behöver de inte ändra på bara för att de slutar röka.

Visst låter det självklart? Låt oss börja ändra på hur vi talar och tänker om oss själva och andra och börja skilja på sak och person!

Glad påsk!

Skrivet av LindaLustlig, 2009-04-06 15:07

Vad bra skrivet, för så ÄR det faktiskt ;)

Skrivet av Diana, 2009-04-06 15:23

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?