En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
LindaLustlig

Linda Lustlig

Att göra Sushi

Taggar: mat sushi

I lördags bjud vi in några vänner med barn till att göra sushi. Barn brukar ju gilla att leka med mat, baka pepparkakor och chokladbollar osv. Så vi tänkte att de kanske skulle gilla att kladda runt med riset. Så därför startade vi projekt "göra sushi". Det var extra roligt eftersom våra vänner har varit mycket i Japan och gillar japansk mat, så det räckte inte med lite rå lax utan vi fick inhandla tonfisk och jätteräkor, och våra vänner tog med sig jättestora romkorn.

Barnen var inte så intresserade av att göra sushi, men det kan vara för att de tröttnade på alla förberedelser innan själva görandet.

Då det var andra gången jag gjorde sushi började jag redan känna mig som en expert! Det är ganska lätt att göra sushi - här ska jag dela med mig av mina bästa tips!

1. Frys laxen 2 dygn innan ätandet, det hjälper till att döda lite av bakterierna som kan finnas i rå mat.

2. Riset!! Det viktigaste i bra sushi är riset! Skölj sushiriset otaliga gånger i kallt vatten, håll på i ungefär 20 minuter. Låt det sedan stå i blöt i 4-8 timmar, eller tills det svält mer än 50%.

3. Sushi-sun! En bra Sushi-su ger inte bara smak till riset utan även klibbighet. 2 dl risvinäger, 1,25 dl socker och 2,5 tsk salt. Koka upp långsamt under sporadisk omrörning tills sockret har löst sig. Ta av plattan och låt svalna lite. Denna sats Sushi-su räcker till ca. 1,5 kg färdigkokt sushiris vilket motsvarar ca 7,5 dl okokt.

4. Riset igen - man kan aldrig ha för lite sushiris. Räkna ca 1,5 kg färdigt sushiris till 4 personer. Man vill ju hålla på ett tag och göra många olika delar!!

5. Kallt vatten. Doppa händerna i kallt vatten innan du tar i riset och försöker forma klumparna eller göra rullar.

6. Wasabin. Ha bara på så mycket wasabi att du knappt ser att du haft på. I alla fall om du vill kunna känna mer smak av sushin än bara wasabin. Min erfarenhet är att wasabin är fruktansvärt stark!


Nigiri
Doppa handen i kallt vatten. Ta en lagom stor näve ris, klämm ihop riset i näven. Ta lite wasabi på fiskbiten, lägg fiskbiten på risklumpen och kläm till igen så ska fiskbiten fastna om sushi-sun har rätt kladdighet.


Maki
Ta ett stycke sjögräsblad, bred ett så tunnt lager ris du kan uppepå. Lämna några cm risfria på ena sidan. Lägg en stav lax och en stav gurka (avocado, crabstick eller vad du vill ha i) på den risiga kanten, rulla sedan ihop rullen. När du kommer till den risfria biten, lägg den mot rullen och fäst med hjälp av kallt vatten - vattnet får sjögräset att klibba ihop. Lått klibba en stund och ta sedan en riktigt vass kniv och skär försiktigt ut "limpbitar".
Min erfarenhet är att man nästan alltid har för mycket ris i Maki-rullen.

Skrivet av LindaLustlig, 2009-03-02 20:15

Jag vill lära mig att göra Sushi... Det har jag aldrig fått göra. Ser dock supergott ut.

Skrivet av fakespear, 2009-03-02 21:06

Tjusigt! Ser såå mumsigt ut, nu blev jag sugen på sushi... igen :)
Hur är det med förkylningen, hoppas du mår bättre.

Skrivet av LillaMy, 2009-03-02 22:31

Väldigt vackert. Har aldrig ätit sushi.

Skrivet av Diana, 2009-03-03 07:48

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?