En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
LindaLustlig

Linda Lustlig

Att säga ifrån

Min bild av mig sjäv är att jag är en väldigt bestämd kvinna med bestämda åsikter. Jag backar sällan i en diskussion, om jag inte blir överbevisad. Blir jag det så ser jag det inte som ett nederlag, utan som om jag har lärt mig något nytt. Iblandär jag nog bullrig och burdus, och missar de poäng jag kan vinna i det sociala spelet genom att inte alltid hävda min rätt. Jag inbillar mig att jag kan peka med hela handen och att jag vet vart skåpet ska stå.

Men ändå är jag en sådan mes ibland! När det väl kommer till kritan med stora saker i mitt liv som lön, arbetsuppgifter m.m. så är jag som en helt annan person. Jag blir rädd för att vara obekväm och står snällt med mössan i hand. Jag blir rädd för att säga ifrån och hamna i konflikt. Från att ha varit mycket obekväm i en diskussion på lunchen om t.ex. semlans ätande eller inte ätande efter fetisdagen, blir jag en jasägare när min lön och mina arbetsuppgifter diskuteras på eftermiddagen. Jag kommer med några argument för min sak, och när de inte tas på allvar så backar jag. Man vill ju inte verka obekväm!

Kanske har det med auktoriteter att göra, kanske har det med olika ämnesområden att göra. Jag vet inte, det här är en helt ny upptäckt jag gjort om mig själv. I alla fall hela helheten och sambandet i det hela.

Men idag har jag sagt ifrån, ordentligt. Men jag behövde mycket pepping för att göra det. En av mina rumskollegor på KI-projektet uppmärksammade mig på det idiotiska i att jag skulle in och skruva i vår elektriska labutrustning medan kontakten satt i väggen. Den fungerar inte nämligen, och jag fick tips från våra ingenjörer i USA att jag skulle skruva upp lådan och titta vilka lampor som lyste. Jag vet inte exakt vart lamporna satt, men jag tänkte att det nog märks. Jag bad min rumskamrat att dra ut stickkontakten ur väggen om något skulle hända medan jag var inne i boxen och skruvade. Och då lackade han ur totalt och undrade om jag faktiskt insåg vad jag höll på med.

Och ja, jag har ju klagat förut om att ingenting fungerar. Men mest bara gnällt, även till mina överordnade. Men nu fick jag mig faktiskt en tankeställare. Det enda som liknar el-lära som jag har läst var väl när vi läste teknik och metallslöjd i högstadiet, typ åttan eller nian. That it! Och något jag kommer ihåg om el-lära är att inte skruva i apparater som sitter i väggkontakten! Och nu har jag hållit på i ett halvår och limmat med superlim, lekt med fjädrar, skruvat boxar och haft mig. Utan resultat. Och det utan att det ens står i min arbetsbeskrivning. Jag anställdes för annan kompetens, men jag har snällt försökt slå ihjäl timmarna med att göra saker som faktiskt inte är mitt jobb. Så idag så fick jag nog!

Min närmaste handledare var helt och hållet överens med mig, hon håller på att lacka ur lika mycket som mig om inte ännu mera på att ingenting fungerar. Så jag hade stöd från henne också. Och när vi gick till avdelningschefen så var han helt på vår sida. Så just nu har vi sagt upp oss från projektet fram tills att allt fungerar. Och det är inte vårt problem hur de gör för att uppnå detta. Nu återstår bara en telefonkonferens med de i USA, och jag laddar för att vara lika bestämd där. Jag har en linje klar för mig och i eftermiddag ska jag våga vara obekväm! Jag ska vara trevlig men bestämd och sätta ned foten. Jag ska låtsas att jag är man - jag inbillar mig att det är mer ok att vara obekväm om man är man. "If I were a boy!".

Kom gärna med tips om hur man gör för att vara bestämd och sätta ned foten, utan att vara otrevlig. Hur hade ni gjort? Vad har ni för erfarenheter??

Skrivet av LindaLustlig, 2009-02-25 16:23

Inga. Jag är en mes ;)
Gillar folk med nässkinn dock.

Skrivet av Diana, 2009-02-25 20:14

Yes! Superbra!

Jag tror det är svårt att "lära" från hur andra gör, tips kan man få (jag behöver nog en hel skopa själv), men till slut måste det ändå komma inifrån, det där sista steget som ger en styrkan!

Den styrkan som du plockade fram idag!

Skrivet av MiaB, 2009-02-25 21:42

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?