En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Kika

Kika kikar på ica och andra saker

Nördar - visst finns dom, även på tv

Igår
När jag var lite (snart hundra år sen snart) så fanns det inte så mycket nördiga förebilder. Jag växte praktiskt taget upp framför tvn men kan inte minnas att jag stötte på en nörd i något enda program. Den första nörden jag tyckte visade sig var Ross i Vänner och då var han en ganska klen nörd.
Ross var både snygg, hade framgång med tjejer och massa vänner, hans enda nördfaktor var egentligen hans jobb (som panteolog) som gjorde att serieskrivarna kunder smyga in dinosaurieskämt och nördkommentarer.
Länge verkade det som att skrivarna inte vågade porträttera den äkta nörden utan nöjde sig med dessa till synes framgångsrika och vackra nördar nördar som Carlton (Fresh Prince in Bel Air), Lisa (Simpson) och Ross.
Den extrema tv-bilden av nörden stötte jag på senare i form av Urkel (minns inte vad serien hette) och då var karaktären introducerad som en komisk sidekick. Man drev den yttre stereotypen till sitt yttersta här med röda stora glasögon,hängslen och för korta byxor men fortfarande saknar Urkel de sociala kännetecken som iaf jag sammankopplar med en nörd. Urkel var högljud, hade högt självförtroende och var "in your face" - inte så nördig på insidan alltså även om utsidan var extrem.
Idag
Nu när jag nu tittar på tv fascineras jag av hur bilden på nörden har utvecklas. Främst tillåts de som är nördiga i sig och gör nördiga grejer att göra det som t.ex. Jamie och Adam i Mythbusters och killarna i "Beauty and the geek" men nu framställs också nördarna som hjältar som t.ex. Hiro i Heroes och mattegenierna i Numbers. Det har blivit inne att vara nörd, hur gick det här till? Fortfarande reagerar jag på bristen av tjejnördar, den enda jag kan komma på är ur filmens värld (Sandra Bullock i "Nätet" och Lisbeth Sallander i "Män som hatar kvinnor") och dessa tjejer får ofta hjälp av manliga nördar för att lösa sina problem (i båda fallen andra manliga hackers). Det verkar idag vara okej att vara nörd, till och med ibland en önskvärd egenskap även om de nördar som finns i media fortfarande är lite för snygga och polerade för att de ska kännas som riktiga nördar.
Imorgon
Så hur ser framtiden ut för nörden? Min förhoppning är att fler huvudroller går till nördar och att karaktärerna får utvecklas mer till en nörd som fler kan identifiera sig med. Jag hoppas på fler tjejnördar och att vi alla får se fler karaktärer vi kan identifiera oss med oavsett egen nördgrad. Jag hoppas att vi alla och alla runt oss inser att nördar är bra karaktärer och att de tillför något viktigt i nästan alla sammanhang.

Skrivet av Kika, 2009-05-06 13:45

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?