En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Drottningens bloggis

MALIN WOLLIN

Ok. Utan vid vetskapen om detta när jag skrev mitt förra inlägg slog jag precis upp tidningen och läste Malin Wollins krönika i Aftonbladet.

Det hela handlar om just insemination som kommer bli tillåtet i Sverige 2008. Malin Wollin tycker att alla barn ska vara gjorda av kärlek. Hon skriver ur perspektivet av en 27-åring: " När jag var tjugo var jag övertygad om att det inte skulle bli några barn för min del" Fortsätter sedan lite lättsamt "Nåväl, då får jag väl bli en sådan där storstadskvinna som äter långa frukostar och har en vacker sekelskiftsetta i Birkastan". Men herregud, insememination är inget 20-åringar gör. Hur kan man vara övertygad om att det inte blir barn vid 20? Man har knappast börjat tänka över babyplanerna väl? Malin själv fick barn tre år senare. Jag menar för att skriva ganska smart i vanliga fall tycker jag detta var uberdumt skrivet!!

Malin är emot insemination, och tycker att alla barn ska göras med kärlek. Verkligheten ser inte sån ut. Utgångspunkten i denna åsikt bygger i Malins resonemang på att i kärnfamiljer är alla barn gjorda av kärlek. Det finns X antal barn i kärnfamiljer som blivit gjorda utan kärlek och sedan har föräldrarna kännt en skyldighet att slå sina påsar ihop pga barnet som blev till i förälskelsen. Notera att jag inte tycker att kärlek och förälskelse är samma sak.

Jag är 27 och min man och jag har precis börjat med babytillverkning. Men hade jag varken haft karl eller stadigt förhållande, skulle jag absolut kunna genomgå en insemination. Varför? Jo, för det första för att jag alltid velat ha barn och sedan tycker jag en kärnfamilj nödvändigtvis inte behöver vara mamma, pappa barn. Jag tycker alla har rätt till barn. Och hoppas och tror att alla är förnuftiga att vänta med sina barn, tills de lever ett stadigt liv, bra ekonomi, fin bostad och en framtid att ge barnen.

Hur i hela fridens namn tänker ni andra om insemination?

Nu har det även blivit tal om att miljöpartiet vill arbeta för att embryoadoption och surrogatmödrar ska finnas som ett alternativ till ofrivilligt barnlösa. Embryoadoption innebär att redan befruktade ägg, som andra par fryst in vid IVF-behandlingar, ska kunna adopteras bort till par med antingen dåliga ägg eller spermier. Men vid en embryoadoption blir barnet alltså helt utan gener från mamma OCH pappa. Mamman bär "bara" barnet och föder fram det (såklart). Dessa tusentals ägg som aldrig skulle komma till användning skulle kunna hjälpa många barnlösa par. Samtidigt som en del av mig tycker det är oetiskt, tycker en annan del att det är oetiskt att förstöra äggen. Ungefär som en abort tycker jag. Ett liv är ett liv.

Det blev mycket babysnack idag.

Malin Wollin gjorde bort sig enligt mig idag. Jag tycker det hela är naivt skrivet, av en 27-åring, som redan har två barn. Undra om hon skulle låta lika moralisk om hon var 40, singel och inget hellre ville ha än barn? Nä hon skulle säkert nöja sig med sin etta i birkastan......right?!

Skrivet av Drottningen, 2007-12-28 23:00

jag håller med dej! en ensamma mamma älskar väl inte mindre än en mamma som har en partner? alltså blir barnet till av kärlek, och lite hjälp på traven. klart alla har rätt till barn! God fortsättning och Gott Nytt År...

Skrivet av E, 2007-12-29 00:57

Vill man ha barn och nu olika möjligheter finns till hands så ska dessa väl utnyttjas. Tycker det låter som något slags religiöst grundat bull... att endast en man och en kvinna naturligt ska skaffa (2.1 st) barn. Välkommen till verkligheten liksom.
Mvh Hon som blev på smällen endast av en blick och fick tre på raken utan att ens "breaka en svett", samt lever alldeles kärnfamiljigt ;)

Skrivet av Diana, 2007-12-29 14:20

Jag drog tanken lite längre. Tänk om det sprang omkring helsyskon till mitt barn ute i världen. Tänk om han träffar ett av dessa utan att ha en aning om att de är syskon... Tänk om han blir kär och de blir med barn utan hjälp på traven som ju fungerar för de allra flesta. Tänk om jag skulle var genetisk mormor och farmor till samma barn. Risken bör vara liten men vore det inte ganska läskigt?

Jag skulle inte kunna donera ägg (eller spermier om jag var man). Jag vill veta var jag har mina barn! Kalla mig taskig och surmorlaist eller bara egoist men jag anser att mina ägg är mitt ansvar och om någon annan ska uppfostra dem så måste jag veta att de har det bra.

Skrivet av lilla_Py, 2007-12-30 12:11

Fast samtidigt innebär inte gener automatiskt föräldraskap. Dvs det är nödvändigtvis inte dina barn för att det är dina ägg. Om alla tänkte det, skulle ingen donera ägg eller sperma. Jag ser exempel adoptivföräldrar som "riktiga" föräldrar. Inte som "låtsasföräldrar" som tar hand om andras barn. Tankesättet när det kommer till donerade ägg och sperma är nog detsamma för mig.

Sedan hoppas man att de som tar steget att TA EMOT donerade gener, även funderat länge och väl. Och även blir bra och engagerade föräldrar. Hur lätt är det inte för en kvinna att bli på smällen genom en kompis eller ett nattligt ragg? Ställer man sig i kö för att ta emot sperma tror jag man tänkt steget längre.

Skrivet av Drottningen, 2008-01-02 16:29

Detta diskuteras på mama.nu/debatt just nu!

Skrivet av Emma, 2009-03-02 07:47

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?