En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Fråga Doktor Martin

Doktor Martin - Rökning

Taggar: rökning Martin Doktor


Hej dr. Martin!
Jag är en tjej på 16år som undrar över en sak: Kan man vara allergisk mot cigarettrök? Jag har aldrig tidigare haft någon allergi men på senaste åren så har jag haft mycket svårt att andas in cigarettrök. Halsen blir som täppt och torr + att ögonen börjar rinna och klia. Detta sker bara i samband med cigarettrök, jag har provat andas in annan rök också men inget händer då. Jag har själv heller aldrig rökt. Kan det vara så att jag utvecklat en allergi mot cigarettrök?? Båda mina föräldrar röker mycket och det är jättejobbigt när jag är i närheten då jag får svårt att andas.

// Johanna


Hej Johanna

Det låter som du har ett ganska jobbigt problem och det är ingenting som är löst över en natt. Att vara allergisk eller överkänslig mot rök och starka dofter är ganska vanligt. Hur fungerar det med parfym, blir det likadant då du luktar på din pojkväns nyinköpta parfymflaska?

Dock så tycker jag det viktigaste är att prata med dina föräldrar. Att vara förälder och rökare är oansvarigt, om ens barn får problem för det så är det ännu mer oansvarigt. Ta en diskussion med din mor och din far. De är dina föräldrar och inte farliga. Börja med att se till att de inte röker inomhus, det är en start, sedan kan du ju alltid börja slänga deras cigaretter och vägra prata/umgås med dem då de röker.

Slutligen, om du ska börja röka själv. Se till så att du får tag i bra röka!

/Doktor Martin

Skrivet av Doktor_Martin, 2009-06-21 20:13

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?