En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
Bergatorparen

Dagens samhälle

Tack och lov är snart valet över

Taggar: politik göteborg val dalarna alliansen reinfeldt SD 2010 sahlin ohly nyval wetterstrand eriksson rösträkning mandat värmland

De senaste dagarna har tidningarna spekulerat villt om hur det slutgiltiga valresultatet kom att bli, och nu vet vi: Alliansen får inte egen majoritet, och kommer sannolikt att hoppa i sänghalmen med Wetterstrand, Eriksson, Sahlin och Ohly. Hoppas bara de har skaffat kondomer och ångerpiller. Jag menar: Man kan få panikångest av mindre. Jimmie Åkesson och hans SD fick 5,7 % av rösterna, och skall till varje pris stängas ute. KD fick förra valet ungefär samma siffra, och sitter i regering. Är det bara jag, eller är detta representativ demokrati på sitt allra bästa? Nu är jag lite cynisk till naturen, så jag tror inte på allt skitsnack vi har blivit tjuta öronen fulla av. Det är väl här vi som gillar att läsa och studera blir lite mer desillusionerade än folk i allmänhet. Man ser hur saker är, och man ställer besvärande frågor. Man accepterar att i vissa kretsar betraktas som en paria därför att man inte tror på allt som ”alla vet och alla accepterar”. ”Vissa saker talar man inte om” är en sats som jag tror alla barn fått höra av vuxna till alla tider, men även bland vuxna finns detta med som en sorts konvention. Alla ser att Kejsaren går omkring i Adams dräkt, men ”sådant talar man inte om”. Vi hör sådana som skall vara så himla toleranta och PK, svamlar om det flerkulturella samhället och att det borde vara en självklarhet att vi visar tolerans överför de som bygger sina liv på diametralt motsatta värderingar av våra, och som tycker att vi är kaffir, otrogna hundar. Man talar om integration, men praktiserar exklusionism: ”Tycker du inte som oss, och underkastar dig vår vilja, är du utesluten. Då får du hänga kvar ute i kylan”. Varje dag går barn till skolan väl vetande om att de är uteslutna – inte för ras eller religion, utan för vem de är som personer. De är de nyfikna, de som inte enbart accepterar att ”det bara är så”, men begär att få veta varför det är så. Been there, done that!

Tänk bara på hur mycket strunt vi uppfostras med: Nazisternas ondska, amerikanarnas godhet, kristendomens rättrogenhet, de stackars barnen I Afrika och så vidare. Men om du börjar ifrågasätta allt detta, blir du betraktat som en paria – en fiende av system, lag och ordning. Ju äldre jag blir, ju säkrare blir jag på att det inte finns några absoluta sanningar – och att vissa konspirationsteorier faktiskt kan vara sanna. Konsten är att skilja foliehattarnas svamlande från det som faktiskt kan vara sant. En TV reporter sade en gång att det bor en latmask i oss alla, och det är en sanning med få modifikationer. Folk vill helst inte anstränga sin arma skalle med att ifrågasätta, därför att de för det första tror sig vara lyckliga med status quo, och för det andra har de varit vana vid att driva medströms hela livet, vilket är oförargligt för de som bestämmer. Jag skall inte säga att jag klandrar dem för det. Visst kan det vara skönt att slippa det som kan verka som onödigt bråk, men en sak vet jag: Låter du dig enbart driva med strömmen, vill du förr eller senare komma till en fors – och då är det lite väl sent att ångra.

Vi som ställer dumma frågor, och förstör den gemytliga stämningen, får smällarna lite i tur och ordning så att skadorna hinner läka innan de nästa kommer. Ramlar du ner för en fors, snackar vi massivt trauma, och det är sällan överlevbart. Men så är det med människor: Vi undviker tandläkaren, och går tills det blir en stor, och mycket dyr affär där vi kanske måste dra flera tänder – bara för att vi ville undvika några sekunders borrande medan tid var att laga en mindre skada. Vi vet vad som är rätt, men att göra vad som är rätt är svårigheten. Så jag går till tandläkaren, och står hellre ut med oljudet från borren några få sekunder, och får behålla så många tänder som möjligt. Jag föredrar att ta det värsta först, för då blir allt som kommer efter bagatellmässigt, och det tror jag gäller alla oss ”busybodies”.

Nu är det helvete på Jorden om SD och deras ”främlingsfientlighet”, men om man tittar på vilka som har valts in som ledamöter för SD, så är det inte precis byfånar och idioter. Det är hederligt folk med alldagliga yrken. Men det jag tror etablissemanget upplever att det är lite pinsamt att SD i många stycken består av före detta moderater, folkpartister, centerpartister och vem vet: Kanske även sossar? Det är väl det som de upplever att fogar spott till skada: Att det inte är reformerade nassar, byfånar och halvidioter, men deras egna före detta medlemmar. Måste vara förargligt att få en smäll på nosen så där.

Men resten av oss får stålsätta oss inför en guppig färd framöver med ökade bensinskatter, ökat skatt på villa och mycket annat som Wetterstrand & Co kommer att tvinga genom i den mån hon skall stödja en alliansregering. I en tidning spekulerades det i att Reinfeldt kanske snarare kom att försöka vinna tillbaka före detta moderater som nu sitter som SD ledamöter. Han behöver 3 – 4 stycken. Är honungen tillräckligt söt och välsmakande, borde det i och för sig vara möjligt. Annars finns det inte så många alternativ. En storkoalition med sossarna skulle knäcka den smula demokrati vi har kvar här i Svea Rike. Jag skall inte ens börja analysera vilka följder det skulle få för Sverige globalt.

Nyval är en definitiv möjlighet. Men vilka följder skulle det få? Skulle Åkesson åka ut så skjortan stod rakt ut efter honom? Eller skulle vi få en omöjlig situation där vi har inte två, men fyra block som absolut inte vill vare sig samtala, långt mindre samarbeta – såsom situationen var i Danmark innan Pia Kjärsgårds tid? Jag tror att Kejsaren nu står där i Adams dräkt, och att allt fler besväras av det. Kanske är tiden inne för att snacka om det? Att faktiskt ställa PK maffian mot väggen och läxa upp dem för deras dubbelmoral och deras oförskämdhet gentemot vanligt hyggligt folk. Några kanske redan sett skriften på väggen, men de flesta i PK land är totalt omedvetna om att det pyr under fötterna på dem. Sanningen att säga, skall vi inte behöva välja in partier vi strängt taget inte vill ha, bara för att få idioterna som föräter sig på Toblerone på våra skattemedel att lyssna. Jag hyser inga illusioner om att det är en demokrati vi lever i, snarare anser jag det vara en demokratur. Inom kort, får vi se vad för håll det lutar: Kanske blir det en alliansregering med kapade SD ledamöter, eller så blir det en storkoalition med sossarna. Skulle inget av detta låta sig göra, bli det nyval.

Skrivet av Bergatorparen, 2010-09-23 07:14

Du har så rätt. PK maffian förstår fortfarande inte vad som hände.
S har tillsatt en krisgrupp för att analysera vad som gick fel, de kommer aldrig att kunna drea de korrekta slutsatserna, dessa är för dem allt för skrämmande. Vi kommer alltså att se en fortsatt förminskning av S och vänstern.

Skrivet av Fenris, 2010-09-23 07:36

Hmmmm Bergatorparn det ryktas om omval eftersom Alliansen inte vill sitta som minioritetsregering.

Skrivet av swede, 2010-09-23 12:27

Eller så bjuder de rödgröna in SD och tänk vad tossigt det skulle kunna bli då ;)

Skrivet av Diana, 2010-09-23 18:25

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?